Неђо Трнинић: У Српској од априла нова авио-линија Бањалука – Москва

365

С. МИШЉЕНОВИЋ

МИНИСТАРСТВО саобраћаја и веза Републике Српске и управа бањалучког аеродрома у проговорима су са једном приватном компанијом из Русије о увођењу лета Бањалука – Москва, открива у интервјуу, за “Новости”, Неђо Трнинћ, министар саобраћаја и веза РС.

– Имамо коректан предлог уговора на столу. Ако све буде ишло својим током, а очекујемо да иде, већ од априла месеца имаћемо летове за Москву из Бањалуке – каже министар Трнинић.

* Колико би било летова?

– У плану је да три пута седмично буду летови на релацији Бањалука – Москва. Радимо на овом послу веома активно и на добром смо путу да га реализујемо.

* Да ли је у плану увођење нових линија ове године са бањалучког аеродрома?

– Јесте. Берлин је већ сигурна дестинација и то је познато, а очекујемо договор и у вези са линијом за Грчку ове године. На јесен спремамо велико изненађење, али нека засад остане тајна. Да не излећемо прерано. У плану за бањалучки аеродром је и проширивање аеродромске писте, као и преуређење пријемне зграде и свих пратећих садржаја на аеродрому.

* Уговор са Компанијом “Рајанер” је био пун погодак?

– Наравно! Отварајући три линије у сарадњи са компанијом “Рајанер” и “Берлин” као четвртом, прошле године смо направили изузетне помаке у авио-саобраћају у Српској. Променили смо приступ и то нам се враћа на терену са рекордним бројем путника. Нећемо се зауставити и идемо даље.

* Шта је са идејом да се у Требињу гради аеродром?

– Идеја да Херцеговина добије аеродром, односно да се гради у Требињу, и даље постоји. Мислим да је добра. Али потребно је да се види можемо ли изнети ту инвестицију и шта би она донела РС. Јавно-приватно партнерство би било неко решење за изградњу аеродрома, али још увек се нисмо конкретно договарали о решењима и засад постоји само идеја.

* Појављују се информације да Влада РС није направила добар уговор са кинеском компанијом око изградње ауто-пута Бањалука – Приједор?

– РС је направила одличан уговор са Кинезима о изградњи ауто-пута Бањалука – Приједор. Нисмо преварени, како појединци желе да прикажу у јавности. Износе се лаички подаци. Изградња ауто-пута Бањалука – Приједор по километру је далеко најјефтинија у регији, али и гледајући и у Европи. Цена овог ауто-пута по километру је седам милиона евра. Поређења ради, у Словачкој се гради за 15 милиона евра по километру, у Ирској 20, а у Црној Гори, јер се често пореди са нама, цена је 20 милиона евра по километру!

* Спомиње се и да није добро решење концесија на 33 године?

– И то није тачно. Морате знати да у концесију спада редовно одржавање, односно зимско и инвестиционо. Сваких пет година је предвиђено мењање хабајућег првог слоја асфалта на читавој деоници. Биће запослен 91 радник. Где су њихове плате и доприноси, а све множите са 33 на колико година је концесија!

* У којој фази је сада пројекат изградње моста на Сави?

– Тендер за мост на Сави код Градишке је завршен. Понуде су отворене. Постоје имена извођача и ради се на њиховом одабиру. Очекујемо да на пролеће почне изградња моста на Сави. Гранични прелаз је већ изграђен и најмодернији је у регији. За путну инфраструктуру РС веома је важно да се коначно изгради мост на Сави.

НАКОН ИЗБОРА РАСКОЛ У ДНС

* НАКОН избора дошло је до поделе у ДНС, чији сте остали члан, и добили нови мандат у Влади РС.

– После историјског успеха ДНС на изборима, где смо имали 100.000 гласова, и освојили рекордан број посланика дошло је до раскола. Искрено ми је жао због тога. Раскол је између људи који су и највише допринели одличном резултату. И сада су људи који су отишли моји друговии, јер смо 20 година радили заједно! Остао сам члан ДНС и настављам са радом.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/република_српска.652.html:772839-Неђо-Трнинић-У-Српској-од-априла-нова-авио-линија-Бањалука-Москва