„НЕ ДАМО ТРЕПЧУ. СРБИЈО, ПОМОЗИ“: Велики протест у Северној Косовској Митровици

605

У Северној Косовској Митровици почео је протест Срба на којем ће исказати незадовољство због тога што су привремене приштинске власти усвојиле и ставиле на снагу Статут предузећа Трепча, као и због најаве регистрације тог предузећа у Приштини, што сматрају још једном од мера које за циљ имају да протерају Србе са Косова и Метохије.

Окупљени код Споменика Цару Лазару у Митровици носе заставе Србије, као и заставе комбината Трепча север, као и транспаренте „Не дамо север, не дамо Трепчу“, „Хоћемо мир“, „Србијо, помози“, „Подршка председнику Вучићу“, „Стоп монтираним оптужницама“, „Одавде нема назад“, „Престаните са прогоном Срба“…

© Фото : Коссев

Како је најављено, обратиће им се директор Клиничко-болничког центра Косовска Митровица Милан Ивановић, потпредседник Српске листе Игор Симић, члан председништва синдиката и председник синдиката организационих целина рудници флотација Ратомир Милојевић, председник Студентског парламента Филозофског факултета Лука Јовановић и декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Тања Вујовић.

Најављеном регистрацијом предузећа у Приштини садашње управљачке структуре и организационе јединице престале би да постоје, а блокадом рачуна и извоза производа доводи се у питање опстанак предузећа Трепча север и плате за 3.000 радника.

Косовско министарство економског развоја најавило је да ће комбинат Трепча бити регистрован према закону који је усвојен у Приштини 2016. године, а који је Влада Србије ставила ван снаге и прогласила ништавним.

Генерални директор Трепче Јован Димкић рекао је раније да ће Србија, без обзира на наизглед тешку ситуацију због најаве Приштине о регистрацији Трепче, настојати да нађе решење за комбинат од кога директно или индиректно зависи 35 одсто Срба на северу покрајине и додао да законска решења Приштине неће примењивати, јер би могла да наруше модел функционисања.

Од Трепче директно зависи 3.000 људи, односно 2.400 радника ако се изузму интерно расељени и они који су током године добили отпремнине, док је њих много, много више ако се узму у обзир компаније са којима се послује.

Срби ће исказати незадовољство потезима Приштине у последње време, као што су таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, иницијатива за уједињење Северне и Јужне Косовске Митровице, а побуниће се и против инцидената и напада на њих, од којих је последњи обарање и разбијање крста са споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац у Великој Хочи, те уклањање јарбола са заставом Србије.

СРБИН инфо@srbininfo

ЂИЛАС: Не шеткам се по Косову и не делим народ. Слушам и учим https://srbin.info/2019/03/06/djilas-ne-setkam-se-po-kosovu-i-ne-delim-narod-slusam-i-ucim/ 

ЂИЛАС: Не шеткам се по Косову и не делим народ. Слушам и учим

Један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас данас је, друугог дана посете Косову, боравио у Високим Дечанима, а потом обишао и Призренску богословију и поновио поруке о потреби за миром два народа…

srbin.info

https://srbin.info/2019/03/07/ne-damo-trepcu-srbijo-pomozi-veliki-protest-u-severnoj-kosovskoj-mitrovici/?fbclid=IwAR0bG0i4PqEr8U6UxPEqC-DfsBXuRBbk4h-aUHMht2ObBeYTH0ZLFdAqZPs