НЕ СЛУШАЈУ НИ АМЕРИКУ; Харадинај: Мере могу да остану заувек ако Београд не призна независност

629

САСТАНАК амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета са косовским званичницима, Рамушем Харадинајем и Кадријем Весељијем, у уторак није резултирао укидањем такса од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ.

– Таксе и даље остају на снази и могле би да остану заувек уколико Београд не призна косовску независност – изјавио је премијер привремених приштинских институција Харадинај након седнице владе, која је уследила после сусрета са Коснетом.

Харадинај је рекао да је тема састанка се америчким дипломатом био наставак дијалога са Београдом, а да ће он бити спреман да донесе одлуку о укидању такса колико данас, ако би Београд признао косовску независност.

– Наша велика жеља је да укинемо таксе, али се неке ствари, ипак, не могу радити на начин како то неки мисле.

Састанак са Коснетом уследио је после захтева Америке да се таксе укину и поруке да ће од тога зависити даља подршка трансформацији косовских безбедносних снага. Непосредно по завршетку разговора, председник Скупштине Косова Кадри Весељи саопштио је да је састанак “био конструктиван” и да ће Косово одлуке о важним процесима доносити у координацији са САД и међународним партнерима, као и да је “Косово одлучно да заувек очува пријатељство и стратешко партнерство са САД”.

У самој Приштини постоје мишљења да у игри око такса Хашим Тачи и Харадинај наступају синхронизовано глумећи “лошег и мање лошег момка”, али да им је циљ исти, односно да Београд призна “косовску независност”.

То у неку руку потврђују речи Бесника Тахирија, националног координатора за реформу у косовској влади, који каже да су таксе политичка одлука коалиционе владе, одлука која је добро осмишљена и координирана и да неће бити опозвана ни сутра ни прекосутра.

ВУЧИЋ: О ЧЕМУ ОНДА ДА ПРИЧАМО?!

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је данас да је Хараднајева изјава лош сигнал, не само за Србију, већ и за цео регион.

– На то не можемо да одговоримо другачије, осим да наставимо са молбама да те таксе укину. До тада немамо о чему да разговарамо. Како да разговарамо о нечему док нам је неко, ко каже да жели споразум, увео такве антицивилизацијске мере.

Према његовим речима, Харадинајев став говори не само о односу Приштине, већ и других фактора у свету.

– Не дај боже да смо ми увели те мере, замислите шта би било?!

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:772979-НЕ-СЛУШАЈУ-НИ-АМЕРИКУ-Харадинај-Мере-могу-да-остану-заувек-ако-Београд-не-призна-независност