НИЈЕДНА државна институција СЕ НЕ БАВИ СЕКТАМА – МУП Србије ћути

743

Неке од око 60 секти у Србији пропагирају екстремно насиље, педофилију, полигамију и проституцију.

О деловању и утицају сатанистичких секти у Србији говори се само кад се деси самоубиство или убиство са сумњивим ритуалом, кад се оскрнаве гробнице или испишу графити.

Тако је и непосредно пред Нову годину, на друштвеним мрежама освануо снимак на којем се види младић који коље пса понављајући две речи – „кефо зоте”.

Женска особа све време то снима, а повремено се и она укључује у „ритуал” понављајући исту мантру. После објављивања овог видеа реаговала је и полиција. Убрзо су приведени 21-годишњи младић и 34-годишња девојка из Обреновца, који су, испоставило се, чланови мистериозне секте – „Кефо зоте”. Мало је доступних информација на интернету о њој. Када је снимак почео да кружи „Фејсбуком” и „Твитером”, многи су наводили да је реч о сатанистичкој секти.

Наводно, њени припадници у ритуалима и обредима највише користе есперанто или свахили језик, а продужена реченица гласи – „kefo zote kifo all”. Када смо ову реченицу превели уз помоћ Гугла, са свахилија на српски гласи – „све мачке умиру”.

Сатанисти који су јавно извршили ритуално убијање мачке / Фото: Фејсбук

Политика је упутила питања МУП-у Србије да ли полиција води евиденцију потенцијално опасних секти у нашој земљи, као и колико су чести случајеви да њихови припадници почине тешка кривична дела. Одговоре нисмо добили. Али, како смо сазнали, у МУП-у и не постоји посебно одељење које се бави сектама. Кривична дела која они почине третирају се једнако као и када их чине „обични” људи.

Чини се и да се држава недовољно бави овом појавом. Готово је немогуће наћи саговорника из државних институција који се бави утицајем и опасношћу од сатаниста и који би јавно говорио о томе.

Тачан број секти и верских култова који делују у нашој земљи је непознаница, али незванични подаци говоре да их је у Србији више од 60. Неке од њих су, незванично сазнајемо, такозване сатанистичке групе, које у Србији делују у малом броју, а поред њих у нашој земљи постоје и секте које су повезане са педофилијом, полигамијом и проституцијом.

Од деведесетих година прошлог века у Србији сведоци смо на десетине злочина који имају везе са деловањем сатаниста.

У Врању је 1993. војник Јожеф Менедер у касарни убио шест војника и старешину. После хапшења на бутини су му пронашли тетовиран изврнути крст и датум масакра. Сматрало се, како су тада пренели медији, да је убица припадао секти „Лоша вера”, која је настала из секте „Црна ружа”. Исте године у касарни у Шапцу, војник Нандор Киш пуцао је с леђа на војнике и том приликом убио двојицу и неколико ранио. Потом се убио. Спекулисало се да је и он припадао секти „Црна ружа”.


Црна ружа / Фото: Пинтерест

У Београду су 1996. две девојке убиле бабу једне од њих са 133 убода кухињским ножем, а код њих су нађене вуду луткице професорке коју нису волеле. Испоставило се да су и оне биле у некој секти. Мушкарац из Словеније убио је девојку, па јој ножем по глави исписао сатанистичке симболе.

Овај злочин догодио се 2001. у Алексинцу. Шест година касније, Данијел Јакупек Жак из Нових Бановаца искасапио је петогодишње дете, Луку Опачића, и његовог ујака Василија Трбовића (24), а на суђењу је рекао да га је на такав гнусни чин навео „врховни господар”.

Горан Алфировић убио је 2007. у Батајници свог деду, држао заточену бабу, а после неуспешних преговора с полицијом убио се. Његова мајка тврдила је да га је још док је био у војсци врбовао један сатаниста, учитељ по занимању. У селу Јабуковац код Неготина 2007. Никола Радосављевић убио је девет особа, касније је тврдио да га је неко „омађијао”.


Никола Радисављевић, монструм из Јабуковца /Фото: Printscreen

Случај који је заинтересовао домаћу јавност је деловање контроверзног култа „Nxivm” под чији је утицај потпала Индија Оксенберг, унука српске принцезе Јелисавете Карађорђевић. Наиме, Јелисаветина ћерка, популарна глумица Катарина Оксенберг, открила је пре две године за америчке медије да се шокирала  пошто је после неког времена видела ћерку Индију. Девојка је драстично смршала, коса јој је отпадала и није добила менструацију већ годину дана. Све то су биле последице деловања организације секте у коју се Индија учланила, а која својим члановима забрањује да уносе више од 500 до 800 калорија дневно и обавезује их да на тело жигошу иницијале оснивача ове секте. Индија је, како су пренели медији, успела да се извуче из канџи опасног култа.

Они који су имали искуство са сатанистичким сектама и који су у медијима јавно говорили о томе упозоравају да последице деловања ових група могу бити фаталне. Губитак имовине и новца, удаљавање од пријатеља, породице, партнера, само су први и „најбезазленији” кораци деловања. Следе душевно и емотивно растројство, губитак идентитета и самопоштовања, погоршање здравља и често – смрт.

Александар Бојовић, Политика

Друштво у канџама сатаниста а НИЈЕДНА државна институција СЕ НЕ БАВИ СЕКТАМА – МУП Србије ћути