“Нова С”: На тесту традиционално добри односи са Русијом – из владе “очишћени руски кадрови”

178

Традиционално добри односи са Руском Федерацијом којима се хвалила готово свака власт у Србији, овога ће пута бити на највећем тесту до сада. То се може закључити на основу састава нове Владе и чишћења “руских кадрова” кроз које је прошла. Отказивање раније најављене посете Владимира Путина и потписивање Вашингтонског споразума очигледно су допринели затезању односа између двеју држава, због чега је Москва све даља од Немањине 11.

Одлука Александра Вучића да својим коалиционим партнерима из СПС смањи број министарских места у Влади Србије са четири на два – Министарство просвете(плус потпредседничка функција) и министарство без порфтеља, представља најновији удар на “руске играче” у Влади Србије.

А да је удаљавање од Москве постала нова реалност, показује и неизвесна судбина досадашњег министра без протфеља задуженог за иновације Ненада Поповића, који је унутар коалиције окупљене око Српске напредне странке важио за једног од најближих људи званичном Кремљу.

Вашингтоснки споразум – камен спотицања

У споразуму који су у присуству америчког председника Доналда Трампа потписали први човек српске државе Александар Вучић и премијер Косова Авдулах Хоти, наводи се да ће Београд и Приштина диверсификовати своје залихе енергије, што представља директан отклон од Русије

С обзиром на то да Москва и Вашингтон годинама воде трку за утицајем над простором Балкана, каснија одлука председника Русије Владимира Путина да не дође у најављену посету Београду, може се тумачити сигнал властима у Србији да постоје проблеми и да односи више нису “идилични” као што су били раније.

Јакшић: Утицај Москве постао ограничен

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић истиче да је споразум у Вашингтону, којим је Србија по први пут и званично направила отклон од званичне Москве, дефитинивно утицао на састав нове Владе.

“Иако власт у Србији жели да најављену посету министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова представи као доказ добрих односа, то није случај. Он долази из супротних разлога и са намером да поправи нарушене односе. Његова намера је да у разговору са властима у Србији добије информацију до које ће мере руски утицај функционисати у наредном периоду”, напомиње Јакшић.

Према његовим речима, српска власт не може себи да дозволи луксуз додатног заоштравања односа са Русима, те да ће се у наредном периоду трудити да поравна начињену штету.

“Србија ће и даље понављати како никада неће уводити санкције Русији и да постоје економски интереси за сарадњу. Чињеница је да је утицај званичне Москве на Србију ограничен и да је присуство Америке јаче. Вучић ће морати да објасни Лаврову због чега су направљени уступци Сједињеним Државама”, наводи наш саговорник.

Бобан Стојановић: Одлазак Поповића може да буде политичка порука

Према мишљењу политиколога Бобана Стојановића, избор кадрова у Влади Србије, где је приметно мање политичара који су блиски званичној Москви, јесте слање одређене поруке, али треба сачекати коначну одлуку да ли ће Ненад Поповић, као неко ко је “руски човек”, бити део нове Владе Србије.

“Треба сачекати да видимо како ће се ствари убудуће развијати. Вероватно је то одређена политичка порука, али мени се више чини да СНС преузима одређене секторе који су финансијски интересантни свима”, наводи Стојановић.

Зорана Михајловић преузима енергетику од СПС

Досадашња министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у новој Влади Србије ће преузети министарство енергетике, које је водила у периоду од 2012. до 2014. године. Управо је њен одлазак са тог места пре шест година перципран као намера руске стране да из овог, за њих веома важног ресора у српској администрацији, склоне политичарку која важи за “америчког човека”. До сада је овим министарством руководио Александар Антић из Социјалистичке партије Србије, те се тако враћање Михајловић на чело овог ресора тумачи као још један потез у правцу удаљавања Београда од званичног Кремља.

Извор: НСПМ