НОВИ НАМЕТИ: Хлеб поскупљује 5 динара

623

ПОСЛЕ 31. јануара и истицања важности Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, нишки пекари су се договорили да основна животна намирница поскупи за пет динара. Председник Уније пекара Ниша Братислав Вукадиновић, притом, каже да су оваквој одлуци допринеле и неке промене на тржишту, а првенствено више цене сировина.

Нишлије ће, тако, од 7. фебруара векну хлеба плаћати 35, уместо досадашњих од 28 до 30 динара.

– Домаћег жита више нема јер се извози, а претпостављам да ће уследити увоз из Турске по цени која нам још није позната, па морамо бити спремни. Иако смо сходно Уредби Владе од августа прошле године имали право да векну продајемо по цени од максималних 46 динара, ми смо Нишлијама хлеб наплаћивали знатно јефтиније – истиче Вукадиновић, и додаје да је цена жита у међувремену са 16 “скочила” на 23 динара.

Потрошачима у Нишу се, иначе, дневно испоручи 100.000 векни такозваног народног хлеба, а уколико се усвоји нови износ градске таксе за истицање назива фирме пекари најављују да може доћи и до додатног поскупљења.

– Нови ценовник локалне самоуправе је проблематичан јер предвиђа обавезу пекара да ангажују фирму која ће урадити пројекат брендирања, што кошта и до 200 евра по објекту. Поред тога и досадашњег плаћања фирмарине, у обавези су да плаћају и истицање рекламе, чија цена зависи од квадратуре заузетог простора на излогу, што је додатни намет од педесетак динара дневно – објашњава Вукадиновић, и истиче да ће овај трошак највише осетити суграђани.

 

http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:775027-НОВИ-НАМЕТИ-Хлеб-поскупљује-5-динара