НОВИ ПАТРИЈАРХ не сме да пристаје на труле компромисе, МОРА ДА САЧУВА јединство СПЦ и одбрани православље

686

Православни публициста и професор књижевности Владимир Димитријвић оценио је да би нови српски патријарх требало да буде неко ко ће да очува јединство Српске православне цркве и Косово и Метохију.

  • Без тога будући патријарх неће моћи да испуни своју функцију.У ситуацији у којој се данас налази СПЦ која је на удару са разних страна, морамо имати патријарха који је човек велике молитве,побожан, честит и који није спреман на труле компромисе. Истовремено, он би требало да буде флексибилан и да схвати епоху у којој живимо, како би успео да сачува јединство СПЦ и српског народа – рекао је Димитријевић за “Глас јавности”.

Он је навео да је стање у свим помесним православним црквама сложено и да постоји раскол који је изазвао цариградски патријарх Ватроломеј признавањем аутокефалности шовинистичке квази цркве у Украјини”.

Фото:Приватна архива
Фото:Приватна архива
-Поред тога имамо и сталну навалу римског папе на православље. Папа је објавио посланицу коју је потписао нагробу Фрање Асишког и у којој говори да је неопходан нови светски поредак, при чему морамо прихватити мигранте и тоталитарну екологију. Цела посланица , објављена почетком октобра ове године, која носи назив “Тутти фрателли” , што значи да само “сви браћа” усмерена је на нови светски поредак и стварање такозване глобалне етике: Папа себе све више сматра вођом
универзалне религије – објашњава Димитријевић.

Он оцењује да је та посланица “посебно опасна за нас , јер се наједном месту позива на посланицу Хрватске бискупске конференције из 1995. године у којој су Срби, Хрвати и Муслимани позивани да једни другима праштају, да се воле и уваже међусобне жртве”

-Када је 1. маја 1995. издата та посланица,одигравала се истовремено акција “Бљесак” у којој су Срби убијани и протеривани са својих огњишта. Сада се на ту лицемерну посланицу позива поглавар Католичке цркве са намером да нас превари лажном љубављу и толеранцијом, крене на Београд, а онда преко Београда дође и до Москве- сматра Димитријевић.

Он упозорава да је “важно да православни народи буду свесни тога”

.-Папа ће покушати преко екумениста у помесним православним црквама да настави да шири идеологију себе као вође универзалне религије. Зато је важно да наша црква за новог патријарха добије човека који ће је ујединити и сачувати – истакао је Димитријевић.

(Glas javnosti)