“НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ ШТА СЕ ДЕСИЛО НА САСТАНКУ У БРИСЕЛУ: Од Бошњака траже формирање власти

785

С. МИШЉЕНОВИЋ

ЗВАНИЧНИ Брисел је након састанка са Председништвом БиХ, послао јасну поруку бошњачкој политичкој сцени да се власт на нивоу БиХ мора што пре формирати. Бошњачки политички блок, на челу са СДА, затечен је ставовима из Брисела и покушава на све начине до пронађе савезнике на Западу, који ће им прећутно одобрити даљу блокаду формирања власти на заједничком нивоу БиХ, сазнају “Новости”.

– Бакир Изетбеговић и СДА желе да направе што шири корпус на бошњачкој политичкој сцени, како би могли да наставе са уценама према Републици Српској и да садашњи сазив Савета министара БиХ остане што дуже – истичу извори “Новости” из политичких кругова.

Даље кажу да Изетбеговић и СДА губе политичку битку у Федерацији БиХ и да преко блокаде заједничког нивоа купују време како би ојачали своје преговарачке позиције.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламента БиХ, каже за “Новости” да је став СНСД одмах по завршетку избора и проглашењу резултата био да се власт на заједничком нивоу формира у складу са законским роковима.

– То није било могуће због блокада СДА, али и због ставова чланова Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, који нису подржали одржавање седнице и именовање Зорана Тегелтије, члана СНСД, за председавајућег Савета министара БиХ. Сада су сви рокови пробијени, а бошњачки политичари, пре свих Бакир Изетбеговић, настављају са опструкцијама. СНСД је спреман на процес формирања заједничких институција, али очигледно Бошњаци нису – каже Кошарац и додаје да та блокада иде на штету РС, јер актуелни сазив Савета министара БиХ не одражава изборну вољу бирача.

Савет министар БиХ, Фото Савет министар БиХ

Председавајући ПБиХ Милорад Додик изјавио је да би идуће седмице могла бити заказана седница Председништва на чијем дневном реду би се нашло именовање Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара.

– Бриселу је јасно и они очекују да што пре буде формирана власт на свим нивоима, а пре свега Савет министара. То је јасно и мени, али и другој двојици чланова Председништва – рекао је Додик.

ДОГОВОР, ПА СЕДНИЦА

МИЛОРАД Додик је истакао да је и раније могла бити формирана власт на нивоу институција БиХ, јер је већ познато име председавајућег Савета министара.

– Важно је само да друга два члана Председништва пристану да се одржи седница и да се то заврши. Било је беспотребно да се закаже седница на којој они не би одлучивали о тој теми. Када се договоримо, заказаћу седницу било који дан – навео је Додик и истакао да верује да ће то бити брзо завршено.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/република_српска.652.html:774992-НОВОСТИ-ОТКРИВАЈУ-ШТА-СЕ-ДЕСИЛО-НА-САСТАНКУ-У-БРИСЕЛУ-Од-Бошњака-траже-формирање-власти