Н1: Изградња рудника литијума – мештани страхују од еко-катастрофе, Вучићу „смешно“

307
epa04014575 A truck is seen operating at the copper mine El Teniente, located in the hillside of the Andes in the commune of Machali, Cachapoal Province, Libertador General Bernardo O'Higgins Region, Chile, 10 January 2014. The National Copper Corporation of Chile (CODELCO) celebrated its first year of work in an open area of the mine, after 108 years of underground mining. El Teniente, considered the biggest underground mine in the world, stopped subterranean explorations one year ago with around 3,000-kilometer of excavated tunnels. EPA/MARIO RUIZ

У Рађевини код Лознице, највећа рударска компанија на свету Рио Тинто, планира да у наредом периоду почне са експлоатацијом јадарита из ког се добија литијум. И док такав пројекат представници државе подржавају, мештани су више пута протестовали, јер страхују од еколошке катастрофе. Поједине еколошке организације поручују и да ће због тога у опасности бити реке Јадар и Дрина, као и здравље људи.

Светска класа литијума – тако представници аустралијске компаније описују рудно богатство које се налази у долини Јадра код Лознице. Због тога су решили да баш на тој локацији отворе рудник за који гарантују да неће угрозити здравље људи.

„Инвестиција која ће бити уложена у заштиту животне на овом пројекту је преко 100 милиона евра, врло прецизно се ради на сагледавању свих утицаја, раде компетентни стручњаци и организације, раде професори Универзитета у Београду“, каже Маргарета Милосављевић, саветник за животну средину у Рио Тинту.

Подршку компанији Рио Тинто годинама пружају представници државе. Влада Србије и рударски гигант су пре више од три године потписали меморандум који предвиђа да ископавање руде почне 2023. Упркос томе, мештани кажу да страхују од еколошке катастрофе. Како би на то указали, више пута су протестовали. У томе их подржавају и бројне еколошке организације, које поручују да Србији није потребан рудник литијума, јер ће угрозити животе и здравље људи, као и животну средину.

„Овај пројекат би био изузетно опасан не само за Јадар, него би био опасан и за низводно реку Дрину, реку Саву, а у крањој инстанци он би угрозио и Београд, тако да у том смислу чињеница да Рио Тинто врши ова истраживања, односно да Рио Тинто планира да отвори овај рудник у сарадњи са Владом Србије, осим чињенице да је сам рудник литијума опасан,  додатно је опаснија због тога што Рио Тино има изузетно лошу истоију својих рударских активности по свету“, наводи Звездан Калмар, из Коалиције за одрживо рударство.

На упозорења организација и протесте мештана, недавно је реаговао председник Александар Вучић, који је поручио да му је то све „смешно.“

„Ми немамо природна богатства која ће нам донети милијарде, имамо јадарит односно литијум и зато умирем од смеха кад гледам демонстрације које организују, то је нешто најсмешније, демонстрирају у западној Србији – Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, стално демонстрирају, кажу због Рио Тинта, тамо ће да настане катастрофа, неће никаква катастрофа да настане“, рекао је Вучић 12. јануара.

(Јелена Мирковић, Н1)

НСПМ