Н1: МУП продавао оружје компанији ГИМ, коју је у време склапања уговора заступао Бранко Стефановић, дуг покривен џиповима „Ленд ровер” фирме „Бритиш моторс“ члана ГО СНС

458

Питање за некадашњег министра полиције Небојшу Стефановића могло би да буде – због чега је компанија ГИМ коју је заступао његов, у међувремену преминули отац, Бранко Стефановић, имала повлашћен положај у пословању са МУП-ом? И како је могуће да је компанија блиска Српској напредној странци, такође, имала пивилегован статус током уговарања послова са Министарством? Све је то октрио недељник НИН, који је дошао у посед уговора између МУП-а и поменутих фирми.

Недељник НИН екслузивно је објавио објавио уговоре у којима се “чита” екслузивна вест – да је Министарсто унтрашњих послова, док је министар био Небојша Стефановић, продавало оружје из полиције компанији ГИМ, коју је у време склапања уговора заступао отац министра Бранко Стефановић.

Новинар недељника НИН Вук Цвијић за Н1 каже да је посао између МУП-а и ГИМ-а закључен 2015. године и додаје да је ГИМ имала привилегован статус у пословима са МУП-ом.

“Видимо да је МУП трговао са ГИМ-ом у 2015. години, тада је потписан први уговор за продају оружја – малокалибарског оружја и неког артиљериског оружја, у уговору није спецификација које је оружје, наводи се да је по камионима, дакле, то се продаје на кило, уговор је за милион и 600 хиљада, међутим и поред ставке у уговору да се све исплати у року од 180 дана – шест месеци – то се није десило. То је требало да буде почетком 2016. године”, истиче Цвијић.

Не само да је било привилегија током преговарања, већ се у уговорима виде дуговања која су намирена тек крајем 2018. године тако што се МУП-у испоручују џипови, а компензацију је завршио нови играч – фирма блиска СНС-у.

“То је та фирма ‘Бритиш моторс’ – то је фирма чији је власник члан ГО СНС, био је некада и посланик владајуће странке, и она се укључује као трећи фактор те 2018. да уместо тог дуга који ГИМ није исплатио МУП-у да она да џипове и то је занимљиво, јер у првој тој трговини то се дешава док је Небојша Стефновић министар, тај уговор је практично склопљен између оца и сина”, објашњава Цвијић.

Власник фирме ” Бритиш моторс ” је Остоја Мијаиловић, некадашњи члан Нове Србије, а од 2015. године члан СНС-а. Комапнија се обавезала да ће МУП-у доставити 49 возила марке “ленд ровер”, уговорена цена за та возила је, према писању НИН-а, 2.449.510 евра са ПДВ-ом.

Иста фирма је у 2020.години Граду Београду испоручила исте “ленд ровере” за систем “Око соколово”. Компанију “Бритиш моторс” није било могуће добити, а надлежне институције су без реакције.

Компанија ГИМ је, према сазнањима БИРН-а, куповала наоружање по повлашћеним ценама од Крушика из Ваљева. Због указивања на то да се новац незаконито исисава из Крушика, за сада, једино сноси узбуњивач – Александар Обрадовић.

(Н1)

НСПМ