ОБАВЕЗЕ ТРГОВАЦА НА КиМ ПО НАЛОГУ ПРИШТИНЕ: И заставе на рафу

727

Д. Зечевић

ЗАСТАВА земље одакле потиче крај сваког производа. Тако однедавно, по налогу приштинских власти, изгледају рафови на Косову. У трговинама је највише малих српских застава, јер примат и два месеца од увођења такса од 100 одсто на робу из централне Србије, имају српски производи.

На рафовима су, ипак, све присутнији производи из Македоније и Албаније, али и Хрватске, Словеније…

– Најпре су имали намеру да заплене сву постојећу робу из централне Србије – објашњавају наши саговорници, иначе веома добро упознати са трговинском ситуацијом на Космету. – Приштинске институције су то очито компензовале одлуком да поставе заставе са ознаком земље у којој је роба произведена, како би испало да је Србија суседна земља Косову.

Они тврде да су одлуком приштинских власти погођени не само Срби, било да живе северно или јужно од Ибра, већ и Албанци, који су навикли на српске производе, јер их сматрају квалитетнијим. Без обзира на сулуде намете, производи из централне Србије, који се нуде у тржним центрима надомак Приштине и у јужној Митровици, и даље су конкурентни ценом. Готово да су исте као и пре увођења такса.

Албанац, власник продавнице надомак Подујева, каже да продаје последње залихе робе из централне Србије.

Вашингтон је у петак још једном опоменуо Приштину да је одбијање да се укину таксе на српске производе “у супротности са интересима САД”. Посредством своје амбасаде у Приштини, Америка је тамошње албанске политичаре упозорила да не треба претпостављати да Косово, или било који други пријатељ САД, може да предузме акције које су у супротности са њиховим стратешким интересима, “а да се не суочи са последицама” по билатералне односе.

Какве би последице могле да буду, није прецизирано, али се закључује да је “тренутно потребно храбро вођство које ће да промовише заједничке циљеве”.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:773659-ОБАВЕЗЕ-ТРГОВАЦА-НА-КиМ-ПО-НАЛОГУ-ПРИШТИНЕ-И-заставе-на-рафу