Обрад Кесић: Косово и Метохија нису Трампу ни у првих десет тема

729

Београд — Ситуација на Косову и Метохији није ни у првих десет тема првог човека Сједињених Америчких Држава и његове администрације, каже за ТВ Прва Обрад Кесић.

Кесић, политички аналитичар и и шеф представништва Републике Српске у Вашингтону, објашњава да због огромне унутрашње кризе у Вашингтону због борбе са демократама у Конгресу, могућности покретања опозива председника, као и нон-стоп хистерије око утицаја који наводно Русија има на америчку политику ни Европа није у првих 6-7 тема у САД.

Додаје да криза у Америци траје дуже време, још од пре Трамповог избора за председника, али да се сада посебно види да САД више нису толико ангажоване око питање Косова и Метохије, нити Балкана, па ни око питања Европе.

Кометаришући петицију коју је заједница Срба у Америци организовала и којом од председника Доналда Трампа тражи да заустави прогон нашег народа на Косову и Метохији, прекине подршку влади у Приштини и упозорава на све опасне одлуке Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја и последице које могу бити несагледиве, Кесић каже да је њен тајминг – лош.

“У једном тренутку била је другачија реалност, говорило се да смо близу договора, поминајло се разграничење… У међувремену се стање променило због потеза Приштине које оцећа да се САД дистанцирају од овог питања”, каже Кесић и додаје да је “једини начин да се нека промена деси опасност од ескалације сукоба и угрожавања интереса Европе који би приморале да се Америка поново укључи”.

Он објашњава и да су до сада Албанци потпуно доминирали.

“Кад год Брисел и Вашингтон погледају и запитају се шта је већи ризик – незадовољство Албанаца или незадовољство Срба – увек долазе до закључка да су већи ризик Албанци. Ми морамо да променимо тај однос. То може да се ради новцем али и корекцијом политике. Србија је показала флексибилност и стрпљење али је то у неку руку и штетно јер Албанци иду према радикализацији проблема јер се надају да ће тиме увући Америку и да ће она стати на њихову страну”, каже Кесић.

(Прва)

 

http://www.nspm.rs/hronika/obrad-kesic-kosovo-i-metohija-nisu-trampu-ni-u-prvih-deset-tema.html