ОВАКО ЈЕ ПОЧЕЛА ЗЛОЧИНАЧКА АКЦИЈА “ОЛУЈА”: Хрвати у 5 сати ујутру ударили војском на Србе (ФОТО)

40

“ВЕЧЕРЊЕ Новости” известиле су 5.08 1995. године да је Хрватска у јутро дан пре седми пут напала Републику Српску Крајину, што је био почетак највећег етничког чишћења Срба од Другог светског рата.

“Оружане снаге Републике Хрватске напале су јуче ујутру, у пет часова Републику Српску крајину. Напад хрватских снага почео је снажном артиљеријском и ракетном паљбом по положајима Српске војске Крајине и свим градовима – општинским центрима… Ратна авијација Хрватске тукла је аеродром у Удбини, Петрињу, телекомуникацијски предајник на брду Ћелавац, после чега су прекинуте готово све телефонске везе у РСК.

На Крајину је, према проценама, кренуло око сто хиљада хрватских војника и полицајаца… Пешадијске јединице Хрватске војске и свецијалне бригаде МУП најпре су удариле на личком и банијском фронту, а затим и према Дрнишу…”, стоји у извештају објављеном у “Новостима”.

Подсетимо, одлука о злочиначкој акцији “Олуја” донета је 31. јула 1995. године на Брионима, када је на састанку са тадашњим војним врхом хрватски председник Фрањо Туђман изјавио:

– Тема наше данашње расправе је наношење таквих удараца да Срби практично нестану са ових простора… Имамо подршку Немачке, НАТО-а, а делимично и Америке – ствар је хитна!

Четири дана касније у пет сати ујутру кренуо је комбиновани напад стотине хиљада хрватских бојевника на све линије одбране заштићене зоне Уједињених Нација, на целокупну територију Републике Српске Крајине. Подршку Хрватским војницима пружало је 15.000 војника муслиманског Петог корпуса армије БиХ, иако то никада званично нису признале, САД су давале директну ваздухопловну, ватрену, извиђачку, обавештајну и логистичку подршку хрватским оружаним снагама.

Сарадњу са САД признао је тадашњи шеф Хрватске обавештајне службе, Туђманов син, Мирослав, као и амерички амбасадор у Загребу – Питер Галбрајт, који је пре четири године у интервјуу за Слободну Далмацију изјавио:

– У Олуји су се догодили врло озбиљни злочини. Системски су паљене и пљачкане српске куће и убијани цивили који су тамо затечени.

Гранатирање избегличке колоне 5. август 1995.

У страху и паници стотине хиљада Срба кренуло је према Петровачкој цести ка Србији да би спасило голи живот. Иако је кретање избеглица било уочљиво, јер су ишли у километарским колонама у колима, тракторима и пешке, хрватске снаге су их гранатирале и бомбардовале из авиона, надомак села Томина код Савског моста. Затим су колону пресретали и Хрвати наоружани до зуба. Избацивали су их из кола и мучки убијали. Некада појединачно, а некад на гомили. 

– Нас жене би шамарали, а мушкарце тукли. Кидали би гардеробу са нас, поготову ко је имао униформу, и псовали пре него убију – “Убиј го*на! Је*ем ли вам мајку четничку, убиј све док не нестану” – прича жена из колоне, која је стигла до Србије, али трауме носи са собом до краја живота.

– У колони ми је изгорела мајка, отац, а од девојчице од 6 месеци само ручица остала. Онда сам легла преко сина, да га телом спасим, да ракете и бомбе мене убију, да ми дете остане – присећа се страшних призора мештанка Книна.

Дакле, злочиначка акција “Олуја” коју је тада отпочела Хрватска резултирала је највећим етничким чишћењем Срба. У акцији је протерано више од 200.000 Срба, а 1.852 убијено.

Новости.рс