ОДКБ шаље трупе у Казахстан

127

САВЕТ за колективну безбедност ОДКБ донео је одлуку да пошаље мировне снаге у Казахстан на ограничено време са циљем стабилизације ситуација у тој земљи, саопштио је премијер Јерменије Никола Пашињан.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев обратио се данас за помоћ шефовима држава Организације за колективну безбедност (ОДКБ), војног савеза који предводи Русија.

– Обраћање партнерима из ОДКБ сматрам прикладним – рекао је Токајев.

Он је истакао да терористичке банде преузимају контролу над најважнијим инфраструктурним објектима у земљи.

Подсетимо, чланице ОДКБ су Русија, Јерменија, Казахстан, Таџикистан и Узбекистан.

Протести у Казахстану

У казахстанском граду Алма Ата јутрос су настављени сукоби демонстраната и полиције. Демонстранти су упали у зграду управе (акимата). Полиција користи гумене метке за разбијање окупљених.

Протестне акције у Казахстану почеле су првих дана нове године. Становници градова Жанаозен и Актау изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев потписао је указ о увођењу ванредног стања у Алматинској области. Указом је уведен и полицијски час од 23 до 7 ујутру. Токајев је наложио да се формира комисија за проучавање ситуације, а она је 4. јануара објавила да је спремна да испуни главни захтев демонстраната и смањи цене гаса. Међутим, протести су се проширили и на друге градове. У Алма Ати су се 4. јануара увече сукобили демонстранти са полицијом која је употребила гас и шок бомбе.

Новости.рс