Опет пробијен рок за почетак градње јефтиних станова

646

„Радови на изградњи јефтиних станова у Нишу и Врању почеће одмах по спровођењу јавне набавке, односно у наредних неколико седмица“, још једном је, пре више од три и по месеца, обећала министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Али, станови намењени припадницима снага безбедности нису почели да се раде ни у једном од та два града. На месту где би сада већ увелико требало да буду градилишта, још увек су ледине и то под снегом. Још четири града, Београд, Нови Сад, Kрагујевац и Kраљево, где је такође планирана изградња, више се и не помињу. И број најављених станова се нагло смањивао, прво је било амбициозних 7.500, потом се брзо свело на „реалних“ 1.500 да би се сада говорило само о почетних 378.

Прва обећања кренула су крајем 2017, када је председник Србије Александар Вучић најавио да ће градња почети већ на пролеће наредне године, да ће квадрат износити у Београду највише до 580 евра, а у другим местима и мање од 500. Најављено је и да ће први на списку за градњу бити Ниш и Врање, јер су наводно већ имали спремне локације за те објекте.

Рок за почетак градње, март 2018. који су званичници прво најавили, убрзо се променио у април, док се у мају схватило да прво треба усвојити нови закон, леx специалис, па је речено да градња у Врању, Нишу и Kраљеву сигурно креће до краја августа. Са „мртве тачке“ кренуло се, међутим, тек у октобру прошле године, када су издате две грађевинске дозволе и отворени тендери за избор извођача. Ипак, локације које су, наводно, одређене за тај посао, још увек чекају прве машине и фирме које би требало да изграде 188 станова у четири зграде у Врању и 190 смештених у две зграде у Нишу. Неколико седмица до почетка радова, како је то прошлогодишњег октобра прогнозирала министарка, протегло се на неколико месеци, придружујући се тако низу претходних, неиспуњених.

– Ни на једној од најављених локација нису кренули радови, да јесу, видели бисмо наше званичнике, сликали би се. Ми више и не очекујемо да ће то да се изгради – каже за Данас Новица Антић, председник Војног синдиката.

Нема пара за трошкове становања војника

Антић каже да је Министарство одбране пре неколико дана одбило захтев Војног синдиката да се припадницима Војске који раде ван пребивалишта или станују приватно, вредност бода, утврђеног још 2008. а на основу којег се исплаћује део трошкова становања, повећа са 18,44 на 25 динара. Објашњено је да би за реализацију тог предлога било потребно 540 до 700 милиона динара, које Министарство одбране нема, али да ће „наставити да ради на побољшању материјалног положаја професионалних припадника Војске Србије и стварању бољих услова живота и рада у свим сегментима“.

Док чекају станове укинуте им субвенције

Председник Србије Александар Вучић, најављујући у децембру 2017. да ће на пролеће 2018. кренути изградња јефтиних станова, израчунао је чак и колика ће рата бити за кредит од 30 година – „у просеку ће износити око 126 евра, а последњих пет година ће бити 25 евра, док ће камата бити 2,9 одсто“, рекао је Вучић верујући да ће припадници војске, полиције и БИА користити субвенције које је држава давала на камате за стамбене кредите државним службеницима. У међувремену, субвенције су укинуте па би рата за претпостављени стан морала да буде доста већа, с обзиром да је без те погодности рок од 30 година за отплату предуг.

Данас.рс

 

https://www.srbijadanas.net/opet-probijen-rok-za-pocetak-gradnje-jeftinih-stanova/