ОПТУЖНИЦЕ У ПРИШТИНИ: Тачијев трибунал замка за генерале

489

КОЛИКО ће се Срба наћи на оптужницама за ратне злочине које ће бити процесуиране пред посебним одељењем Основног суда у Приштини, чији је почетак рада у припреми, нико не може да процени, али имајући у виду како су Срби са КиМ до сада доспевали на косовске оптуженичке клупе, постоји бојазан да ће их бити и до сто.

Опасност да се на њима нађу, прети и пензионисаним генералима: Љубиши Диковићу, некадашњем начелнику Генералштаба, Момиру Стојановићу, бившем начелнику ВБА, и Божидару Делићу, команданту 549. механизоване бригаде из Призрена у време сукоба на КиМ.

Према подацима које преносе приштински медији, Специјалном тужилаштву Косова већ је предато више од 60 предмета везаних за ратне злочине, али се не прецизира које су националности особе које су њима обухваћене.

Поводом премештања случајева ратних злочина са Еулекса на косовске судове, председник Александар Вучић у уторак је прокоментарисао:

– Ту нема шта посебно да се дода. Кадија те тужи, кадија ти суди. То је све што смо могли да очекујемо, и ништа боље и ништа више.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже, за “Новости”, да је Еулекс завршио истрагу у 11 предмета везаних за ратне злочине, међу којима су и случајеви Божидара Делића, Љубише Диковића и Момира Стојановића, и да су они сада предати косовском правосуђу. Врло је вероватно да ће се сви они слити у ново одељење у Приштини, где ће се доносити одлуке хоће ли се подизати оптужнице.

Бивши начелник Војно-безбедносне агенције за Косово током 1998. и 1999. године, Момир Стојановић, каже, за “Новости”, да је часно бранио државу и да све што је радио на КиМ постоји у архивама ВБА и да је проверљиво.

ПОТЕРНИЦЕ ЗА ОДСУТНИМАС ОБЗИРОМ на то да косовске власти припремају законе којима би се дозволило да се суди и у одсуству оптужених, адвокат Влајић објашњава да би у таквом случају суђење било јавно, и да би сваки оптужени имао браниоца иако није присутан у судници. За те људе, како упозорава, сваки прелазак границе и боравак у земљама које су признале Косово, био би велики ризик, јер би преко Унмика Приштина од Интерпола могла да затражи да се за њима распишу потернице.

 

– Када су се појавиле неке спекулације о мом незаконитом понашању током 1998. и 1999, тадашњи министар одбране Борис Тадић питао је тужитељку Карлу дел Понте постоји ли неки грех у вези мог понашања и она је рекла да хашко тужилаштво не поседује никакво сазнање о томе – наводи Стојановић.

А, пошто се 2015. године пронела информација да га је Приштина ставила на црвену Интерполову потерницу, Стојановић је, како каже, сам тражио да тужилаштво у Београду покрене истрагу како би се утврдиле чињенице, јер не жели да има мрљу на својој биографији. Исход овог поступка он очекује у јуну. Ако, као што верује, све оптужбе буду одбачене, он од српског државног врха очекује да од Интерпола затражи да се потерница за њим скине, јер му је због ње ускраћено право слободе кретања.

– У процесу који је водио Еулекс, а који ће сада наследити косовски суд, на терет ми је стављено да сам на сахрани свог шурака, кога су убили терористи, рекао да ће “за ту главу платити сто албанских глава”, при чему на тој сахрани нисам ни био. Другу ствар коју наводе је да сам наводно планирао и командовао операцијом у месту Меја поред Ђаковице, где је убијено око сто недужних Албанаца. Познато је, међутим, да припадници ВБ не планирају нити командују борбеним дејствима, нити сам ја за време те операције био у Ђаковици – прича нам Стојановић.

На питање, хоће ли се, ако га позове суд из Приштине, појавити на тамошњем суђењу он каже:

– Српски генерал да оде на суђење које организују терористи који су анектирали део територије његове државе? Ни случајно!

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, недавно је, такође, рекао да му је савест чиста, а да је, према његовим сазнањима, оптужница против њега писана у Београду, а затим прослеђена у Приштину. Диковић је изјавио и да је он “најмањи проблем”, јер се на потерницама могу наћи људи који су командовали дејствима на Косову 1999, од најнижег до највишег чина.

Да оптужених Срба може бити и више од 60, за наш лист оцењује адвокат Небојша Влајић, који је бранио Оливера Ивановића. Он претпоставља да ће се радити о припадницима полицијских и војних снага који су били на командним функцијама током 1999. године, али каже да је овде главно питање на основу којих доказа ће се писати оптужнице.

АДВОКАТ ЉУБОМИР ПАНТОВИЋ УПОЗОРАВА: АЛБАНСКЕ СУДИЈЕ ЗАХВАТИЋЕ ЕУФОРИЈА

ИАКО је било многобројних примедаба на рад Еулекса и Унмика у домену суђења за ратне злочине, сматрам да је Еулекс требало да настави да се бави ратним злочинима, а не да надлежност у овом сегменту преузму локалне судије. Еулексове, односно међународне судије, у сваком случају су објективније од локалних – каже за наш лист адвокат Љубомир Пантовић, један од најзаступљенијих адвоката у одбранама Срба пред судовима на КиМ.

Љубомир Пантовић

Пантовић указује да ће преузимање надлежности за ратне злочине од стране косовског правосуђа довести до нових исконструисаних оптужница против Срба, а подсећа и на медијске хајке које, по правилу, воде албански медији када се покрене неки судски процес против Срба, што доводи до отежавајућих околности и притиска на судије.

– Веома је тешко да се албанске судије издигну изнад те еуфоричне атмосфере коју покрену медији, тако да је тешко очекивати задовољење правде или исправљање неправде када су у питању измонитране оптужнице, подигнуте на основу лажних сведока – додаје наш саговорник.

(Д. З.)

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:786774-ОПТУЖНИЦЕ-У-ПРИШТИНИ-Тачијев-трибунал-замка-за-генерале