Остаје на снази обавеза вакцинације у Војсци Србије

133

Обавеза вакцинације у Војсци Србије остаје на снази, каже начелник Генералштаба Милан Мојсиловић који је такву наредбу и потписао прошле недеље.

У међувремену, заштитник грађана покренуо је поступак контроле правилности и законитости рада Министарства одбране на основу притужбе Војног синдиката да су за све припаднике који се не вакцинишу предвиђене санкције.

„По Уставу Србије, домаћим законима и међународним конвенцијама које је Србија потписала, имунизација грађана, па тиме и припадника Војске Србије, може бити подстицана искључиво афирмативним мерама, никако санкцијама“, навео је омбудсман.

Истовремено Војни синдикат је због увођења обавезе вакцинације упутио и захтев за хитно поступање Вишем јавном тужилаштву. Међутим, упркос свему томе начелник Генералштаба не планира промену одлуке.

„Што се тиче имунизације и вакцинације припадника Војске Србије одлука о обавезној примени у складу са применама Кризног штаба је на снази и има свој динамички рок. Након ‘доласка’ до неког одређеног процента који гарантује неку врсту имунитета, међу свим припадницима војске Србије, а додирује се или се везује на колективне задатке у процесу извршавања свих оних елемената за шта војска и постоји, ја ћу извршити анализу и подредити даљи правац активности. За сада, одлука остаје на сназу“, истакао је Мојсиловић“.

(Н1)

НСПМ