ПАО АЕРОДРОМ У КАЗАХСТАНУ, ЗАПЛЕЊЕНИ АВИОНИ: Противтерористичке јединице у акцији, земља на рубу пропасти

117

ПОЛИЦИЈА је покренула специјалну противтерористичку операцију у Алма Ати, где се настављају нереди и пљачка, а према речима председника Касима Џомарта Токајева, терористичке банде су заплениле пет авиона у највећем казахстанском граду, међу њима и стране летелице.

Полиција је такође позвала становнике Алма Ате да остану мирни и пруже помоћ органима реда у успостављању уставног поретка и јавне безбедности.

Терористичке банде су заузеле аеродром, заплениле су пет авиона, укључујући И стране авионе у Алма Ати, саопштио је раније данас председник Токајев, преноси ТАСС.

Он је рекао да је град изложен нападима, разарањима и вандализму, да су становници Алма Ате постали жртве напада терориста и бандита и да је слична ситуација и у неким другим казахстанским градовима, где, како је навео, ”терористичке банде заузимају инфраструктурне објекте”.

– Терористичке банде се тренутно боре са јединицама Ваздушно-десантних снага Министарства одбране – саопштио је казахстански председник.

Токајев је поручио да чланови Савета безбедности земље морају да предузму све могуће мере како би заштитили државу од спољне претње.

Он је данас изјавио и да је преузео улогу председавајућег Савету безбедности од бившег лидера Нурсултана Назарбајева и обећао да ће одговорити “максимално жестоко” на насилне протесте.

У међувремену је саопштено да је осам полицајаца и припадника националне гарде Казахстана погинуло, а 317 повређено у немирима у тој земљи.

Протести у Алма Ати су почели у недељу у провинцији Мангистау, која производи нафту на западу Казахстана, након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

Токајев је у уторак увео двонедељно ванредно стање у области Мангистау и Алмати због нерада у земљи.

Новости.рс