Папа Фрања стигао у Бугарску, фокус на мигрантима

314
Папа Фрања стигао је у дводневну посету Бугарској, током које планира да обиђе центар за избеглице и разматра сложене односе Ватикана с Бугарском православном црквом.

АП примећује да је Бугарска једна од најсиромашнијих земаља ЕУ која се противи приливу миграната, што је у супротности са ставом папе да је “морални императив” помоћи угроженим особама.

Папа Фрања би касније данас требало да се састане с премијером Бојком Борисовим, чија коалициона влада десног центра, усмерена ка Бриселу, укључује и три националистичке, антимигрантске партије.

Бугарска влада позвала је на затварање граница ЕУ за мигранте и на граници с Турском подигла ограду од бодљикаве жице.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЈЕ ДОБРА, НАЈЛЕПШИ МОЗАИЦИ ИМАЈУ МНОГО БОЈА
Поглавар Римокатоличке цркве Фрања изјавио је, поводом посете Северној Македонији 7. маја, да је сада неопходно да се развија култура братства и помоћи и да посету посвећује Мајци Терези, преноси телевизија Телма.

Папа Фрања, говорећи о Северној Македонији, поручио је да различите културе, религије и етничке групе дају посебну лепоту и да се мора чувати суживот.

“Сигуран сам да је Северна Македонија добра, најлепши мозаици су они који имају много боја”, рекао је папа у поруци.

Северна Македонија ће бити 42. држава коју ће Фрања посетити од постављања за поглавара Римокатоличке цркве 2013. години.

Папа ће одржати мису на централном тргу у Скопљу којој ће присуствовати велики број грађана Северне Македоније и суседних земаља.

Пре Северне Македоније, папа ће боравити у Бугарској.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:792758-Папа-Фрања-стигао-у-Бугарску-фокус-на-мигрантима-Северна-Македонија-је-добра-најлепши-мозаици-имају-много-боја