Патријарх српски Иринеј поручио је: „Оно што чујемо о некој подели, о неком компромису, то српски народ никада неће моћи да прихвати, а поготову српски народ са КиМ”

925

Патријарх српски Иринеј, након посете Србима у Ораховцу, Великој Хочи и Зочишту стигао у Призрен, где је у пратњи Епископа рашко-призренског Теодосија прошетао улицама града у којем је живео 12 година радећи као професор Призренске Богословије.

Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком не поклонимо. Паметан човек не поклања никоме свој дом, своју кућу, а ово је кућа српског народа 

Другог дана посете метохијским срединама, Патријарх српски Иринеј поручио је: „Оно што чујемо о некој подели, о неком компромису, то српски народ никада неће моћи да прихвати, а поготову српски народ са КиМ. Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком не поклонимо. Паметан човек не поклања никоме свој дом, своју кућу, а ово је кућа српског народа“.

Патријарх је претходно боравио у Ораховцу, где је упутио сличне поруке у цркви Успења Пресвете Богородице.

„Није то први пут да се боримо и да га сачувамо. Истина, устале су многе силе, моћници овога света, али не заборавимо да је Бог моћнији од свих њих. Наћи ће Бог пут и начин да нам сачува свето Косово и светиње на Косову и Метохији, само ако будемо достојни његове помоћи и његове милости“, поручио је патријарх.

Верницима у ораховачкој цркви поручио је да је на њима „велика част да се боре“ и да „не губе наду и веру“.

„Знамо да вам није лако, али знајте да нисте сами, српски народ мисли о вама, знамо у каквим условима живите. Али за Косово и Метохију вреди живети, али вреди и страдати, што су нам показали наши преци“.

„Косово и Метохија је наш Јерусалим, за који су наши преци проливали крв и полагали многе животе да га сачувају. Уз помоћ Божију, ево, до наших дана оно је сачувано, да ли ћемо га и ми сачувати? Хоћемо, ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ буде благословио ту битку“, рекао је Патријарх Иринеј окупљеним верницима.

Апеловао је на солидарност и јединство уместо што се људи деле и свађају.

„Нажалост, данас је тај случај, и данас у том искушењу да смо подељени и да смо посвађани – више брину о својим интересима, о својој користи него о интересима народа“, сматра Патријарх.

Патријарх је на Косово стигао касно у петак – у Пећку Патријаршију. Манастир Високи Дечани обишао је у суботу, а данас је боравио у Ораховцу, Великој Хочи, где је обишао и Дечанску виницу, те виницу породице Петровић; такође у Призрену где је обишао манастир Светих Архангела, и Цркву Богородице Љевишке, после чега се упутио ка ка Зочишту. Након обиласка ових светиња, Патријарх је присуствовао вечерњој Служби у Призренском Саборном Храму. Иначе прошетао је градом у којем је 12 година службовао као професор у Богословији.

(НСПМ, КоССев)

 

http://www.nspm.rs/hronika/patrijarh-irinej-u-prizrenu-ono-sto-cujemo-o-nekoj-podeli-nekom-kompromisu-to-srpski-narod-nikada-nece-moci-da-prihvati-pametan-covek-ne-poklanja-nikome-svoj-dom-svoju-kucu-a-ovo-je-kuca-srpskog-naroda.html