Пензије: опет одузимање?

705

Министарство за културу припремило је предлоге за промену члана Закона о култури који се односи на додељивање признања за врхунски допринос култури, у јавности познато као “националне пензије”.

Предлози, у које је Бета имала увид, предвиђају промене техничке природе, али и промене које се односе на критеријуме за додељивање признања, а које укључују и неку врсту “моралне подобности”, као и могућност одузимања већ додељеног признања.

Унета је одредба према којој кандидат мора да поседује “високе моралне квалитете/културни допринос афирмацији професионалних и етичких вредности”, али без прецизирања на који начин се то утврђује.

Нова формулација предвиђа да предложено признање може да буде недодељено или одузето ономе ко га је већ раније добио, уколико се утврди да његов носилац штети угледу културе и угледу Србије.

“Уколико носилац признања својим понашњем или учешћем у активностима у области културе штети угледу културе, и на тај начин, угледу Републике Србије, Влада може, на предлог Министарства, решењем одучити да не додели, односно укине признање”, наведено је у предлогу.

Уколико ови предлози буду усвојени, биће потребна и промена владине “Уредбе о ближим условима и начину доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина”, која је последњи пут ажурирана пре само три месеца.

О предложеним изменама у Закону о култури прошле недеље је одржан округли сто у организацији Министарства културе и Завода за проучавање културног развитка.
(Бета, 03.03.2019)

 

https://naslovi.net/2019-03-03/beta/predlozene-izmene-takozvane-nacionalne-penzije-moguce-i-oduzimanje/23015050