Платформа Приштине за наставак дијалога са Београдом не предвиђа ЗСО и садржи одредницу да “није могуће нарушавати садашњи територијални интегритет Косова”

818

Платформа Приштине за наставак дијалога са Београдом не предвиђа формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и садржаће одредницу да “није могуће нарушавати садашњи територијални интегритет Косова”, пренео је лист Данас.

Позивајући се на незваничне изворе из дипломатских кругова, лист је пренео да ће Приштина у документу који би ускоро требало да се нађе пред Скупштином Косова, инсистирати на “поштовању Устава Косова” према ком је “интегритет Косова неоспорив, неотуђјив и штити се свим мерама предвиђеним законом”.

Наводи се и да ће положај Српске православне цркве у том документу бити регулисан у складу са Ахтисаријевим планом из 2007. године а који је, између осталог, предлагао да “Косово признаје СПЦ на Косову, укључујући манастире, цркве и остала места која се користе у верске сврхе, а која представљају саставни део Српске православне цркве са седиштем у Београду”, као и да ће СПЦ на Косову “имати потпуно дискреционо право на своје власништво и приступ својим просторијама и објектима”.

(Бета, Данас)

 

http://www.nspm.rs/hronika/danas-platforma-pristine-za-nastavak-dijaloga-sa-beogradom-ne-predvidja-zso-i-sadrzi-odrednicu-da-nije-moguce-narusavati-sadasnji-teritorijalni-integritet-kosova.html