Подсећамо: приштински списак за хапшење српских судија и министара

636

И ПРЕ него што су увођењем драконских таксa фактички забранили улазак робе из централне Србије на територију Космета, приштинске власти су 1. новембра 2018 г. донеле одлуку да се највишим функционерима из Београда не дозволи пролаз преко административних прелаза, како би дошли на Косово и Метохију, сазнају “Новости”.

Списак непожељних особа достављен је свим полицијским пунктовима на прелазима, уз напомену да одмах буду ухапшене, уколико дођу на неки од административних прелаза. На списку у које су “Новости” имале увид су српски функционери, почев од премијерке Ане Брнабић, преко министара у Влади и врха српског парламента, до судија Уставног и Врховног касационог суда.

 

На овој “црној листи” из кабинета Брнабићеве су: Ивица Дачић, Небојша Стефановић, Расим Љајић, Зорана Михајловић и Александар Вулин. Непожељни представници из Скупштине – председница Маја Гојковић и потпредседници Верољуб Арсић, Владимир Маринковић, Ђорђе Милићевић, Вјерица Радета и Гордана Чомић, 14 судија Уставног суда на челу са председницом Весном Илић Прелић, четири судије Врховног касационог суда и његов председник Драгомир Милојевић, као и више државних секретара, помоћника министара…

Овим потезом, после ЦЕФТА споразума, Приштина је прекршила и договор из Брисела који се односи на званичне посете и који се примењује од 2014. године. По њему је за планирану посету неког званичника из Београда потребно само обавестити Приштину. По утврђеној процедури, то обавештење се шаље oфициру за везу и ако се не добије никакав одговор, сматра се да је посета одобрена. У зависности у коју су групу сврстани функционери, долазак мора да се најави најмање 48 или 72 часа унапред.

Серија несувислих мера Приштине и млаке и “про формa” осуде из Европске уније, дефинитивно су довеле дијалог са Београдом у ћорсокак. Сада је велико питање, може ли се он наставити у Бриселу у формату у коме се и до сада водио, чак и да косовске власти пониште своје одлуке. Своје даље деловање по овом питању, у све компликованијој ситуацији, српски државни врх координисаће са Русијом и Кином.

С обзиром на то да је списак непожељних “посетилаца” КиМ сачињен пре одлуке у Интерполу да не прими тзв. Косово у своје редове, то иде у прилог тврдњама да и накнадно наметнуте таксе немају много везе са исходом тог гласања, већ да се руководство у Приштини води другим мотивима.

Ивица Дачић, Александар Вулин, Расим Љајић, Драгомир Милојевић, Весна Илић Прелић, Маја Гојковић, Зорана Михајловић

Министар одбране Александар Вулин саопштио је у суботу да је увођење такса и показивање силе према Србима у Косовској Митровици део једне исте акције која за свој циљ на првом месту има рушење председника Александра Вучића, као нужни предуслов за признавање целовитог и јединственог Косова:

Оригинални списак непожељних особа из Србије

– Једини начин да Србија призна Косово је да председник Вучић буде срушен и замењен неким послушним и слабим. Рамуш Харадинај и они из међународне заједнице који му допуштају да уводи таксе и крши ССП и ЦЕФТА споразум то знају. А, док Вучић води Србију идеја независног Косова ће трпети поразе, што му велике силе неће опростити.

ШТРАХЕ: МИРОВНА КОНФЕРЕНЦИЈА

АУСТРИЈСКИ вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе сматра да би Аустрија требало да предложи мировну конференцију за решавање питања Косова. Он је то изјавио на сусрету са представницима српске заједнице, где је поновио и да подржава идеју размене територија.

– Канцелар Себастијан Курц, који има одличне контакте са Приштином, требало би тамо да изврши утицај, а ја, који заступам интересе Срба, учинио бих то у Београду – рекао је Штрахе.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:762446-NOVI-UDAR-IZ-PRISTINE-Spisak-za-hapsenje-srpskih-sudija-i-ministara