Католички свећеници су часне сестре држали као робиње за секс

896

НАКОН скандала с масовном гробницом беба, након скандала са силовањем дјеце од стране бројних припадника клера, након скандала с хомосексуалним оргијама у Ватикану и након што се све то десетљећима толерирало унутар католичке хијерархије те покушавало заташкати да не изађе у јавност, Католичка црква се поновно налази усред сексуалног скандала. Овај пут је ријеч о силовањима часних сестара од стране свећеника.

О томе је јучер коначно отворено проговорио и папа Фрањо, чији комуникацијски талент ипак није довољан за спас Католичке цркве од њених злочина. Фрањо је признао да су свећеници сексуално злостављали часне сестре те навео како се то и даље догађа. Признао је да је његов претходник папа Бенедикт морао угасити цијелу једну конгрегацију редовница које су свећеници злостављали.

Женска конгрегација у којој су свећеници часне сестре претворили у сексуалне робиње

“Папа Бенедикт је био довољно храбар да укине цијелу једну женску конгрегацију, која је била на одређеној разини, и то због ропства у које су жене улазиле у тој конгрегацији, ропства које је ишло све до сексуалног ропства, и то од стране свећеника или од самог оснивача реда”, рекао је папа Фрањо новинарима у авиону тијеком повратка у Ватикан с Блиског истока. Поновимо, Папа је рекао да су неки свећеници часне сестре држали као сексуалне робиње!

Истакнуо је и да је у темељу таквог понашања и опћесвјетски проблем гледања на жене као на мање вриједна бића, додуше пропустивши споменути како то поспјешује и католичка идеологија која жене своди на улогу мајке и заговара да саме не смију одлучивати о властитом тијелу.

Случај укинуте женске конгрегације на коју се Фрањо реферирао је иначе из 2005. године, када је Бенедикт XВИ затворио француску Заједницу св. Иване. Тек седам година касније је у медије исцурило да је разлог тог потеза био тај “што су се свећеници понашали на начин који иде против чистоће”, док је Фрањо то јучер описао и као сексуално ропство. Но остаје чињеница да је Католичка црква седам година од Бенедиктова затварања те заједнице шутјела о правим разлозима тог потеза.

На проблем свећеничког силовања редовница прошле је године у детаљно истраженом чланку упозоравао Ассоциатед Пресс (АП). Ватикан већ дуго зна да свећеници и бискупи злостављају и часне сестре у Цркви, показала је истрага АП-ја.

Ассоциатед Пресс још прошле године упозоравао на силовање часних сестара од стране свећеника

АП је објавио да су случајеви сексуалног злостављања часних сестара пријављени у Еуропи, Африци, Јужној Америци и Азији, што показује да је проблем глобалан и свеприсутан, због нижег статуса часних сестара у Цркви и њихове подређености мушкарцима који је воде. У посљедње вријеме часне сестре иступају у јавност с оптужбама за сексуално злостављање. Жртве су изјавиле да црквени вође годинама нису ништа подузели како би га зауставили, чак ни када је велико извјешће о проблему у Африци пријављено Ватикану тијеком деведесетих година.

“Злостављање је у мени отворило велику рану. Правила сам се да се то није догодило”, изјавила је једна часна сестра за АП након скоро двадесет година шутње. Описала је како ју је у 2000. години свећеник код којег је била на исповиједи силовао. Због тог напада и напада другог свећеника годину дана послије, часна сестра је престала ићи на исповијед, осим код свог ментора који живи у другој држави.

Скупина часних сестара из Чилеа је пак на националној телевизији описала злостављање које су доживјеле од свећеника и других часних сестара те изјавила да њихови надређени нису ништа учинили да би га зауставили. Часна сестра у Индији недавно је полицији пријавила бискупа и оптужила га за силовање, што би прије годину дана било незамисливо. Случајеви у Африци пријављивани су неколико пута.

Ватикан одбио одговорити на упите новинара

“Јако сам тужна што је требало оволико дуго да проблем изађе у јавност, јер се злостављање пријављује већ дуги низ година”, изјавила је Карлијн Демасуре, једна од водећих стручњакиња за злостављање у Цркви. Ватикан је прошле године одбио одговорити АП-ју на питање о мјерама које су подузете да би се ријешио глобални проблем сексуалног злостављања, казнили починитељи или пружила помоћ жртвама. Ватикански службеник је изјавио да “кажњавање свећеника који сексуално злостављају часне сестре овиси о вођама локалних цркви”.

Но баш у томе је један од кључних проблема, како је у разговору за Деутсцхе Wелле истакнула Луцетта Сцараффиа, уредница католичког часописа Wомен Цхурцх Wорлд: “Црква има велику традицију игнорирања жена. Жене нису важне. То је менталитет који се опире свим промјенама. Многе од свећеника силоване жене су натјеране на побачај, који је плаћен црквеним новцем. Побачаје су плаћали свећеници и бискупи.” Додала је да унутар Католичке цркве влада “култура шутње” и да су злостављане часне сестре добиле упуте од надређених да не пријављују силовања “јер ће им се бискупи освећивати”.

У Индији часне сестре морале просвједовати на улици да бискуп силоватељ коначно буде ухићен

Што се тиче већ споменутог случаја у Индији, тамо је прошле године ухићен католички бискуп Францо Мулаккал, који је оптужен да је између 2014. и 2016. године силовао једну часну сестру најмање 13 пута. 54-годишњи Мулаккал је, наравно, порицао оптужбе, но занимљивије је да је силована часна сестра морала чак четири пута писати Ватикану да би се њена голгота перципирала од стране врха Католичке цркве.

“Осјећамо се запостављенима са свих страна. Цркви као да је само важно заштитити бискупе и свећенике. Занима ме има ли у канонском праву икаквих правила о правди за часне сестре и редовнице”, написала је силована часна сестра у једном од писама упућених Ватикану. Њене колегице су пак морале два тједна просвједовати на улици да би уопће дошло до ухићења бискупа оптуженог за силовање.

Најгора открића тек слиједе

Признање папе Фрање да Католичка црква има проблем и са силовањем часних сестара никако не значи да је прича тиме завршена. Како је признао и сам Папа, то је проблем који траје и данас и у вези с којим РКЦ мора учинити више него досад.

То значи да ћемо тек у надолазећем времену почети дознавати обим хорора које се строго скривало десетљећима, као и да ће тај мукотрпни процес од многих унутар црквених структура бити саботиран, јер и ако многи свећеници и бискупи сами нису силовали дјецу или часне сестре, то не значи да нису судјеловали у прешутном одобравању, намјерном игнорирању или чак и заташкавању тих силовања.

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/pozadina-papina-priznanja-svecenici-su-casne-sestre-drzali-kao-robinje-za-seks/2062008.aspx