ПОЛИТИЧКА КРИЗА У ЦРНОЈ ГОРИ: Опозиција, корак до протеста

316

ЦРНА Гора после афера “Атлас” и “Коверта”, улази у можда најдраматичнију фазу политичке кризе која, са повременим хлађењима, траје већ неколико година. Политичко усијање стигло је до захтева за разрешење председника Црне Горе и захтевом за ванредну седницу Скупштине на којој би се расправљало о аферама, које су само из извора блиских врху политичког естаблишмента “до кости” оголиле систем функционисања власти, посебно “победа” на разним изборима, а поново је под дебелом сумњом и исход референдума из 2006. године.

Како ствари стоје, посебно после лекције коју је неколико омладинаца очитало професионалним опозиционарима у суботу увече организујући успешан протест против непочинстава власти, опозиција се тргла и, како сазнају “Новости”, већ су почели озбиљни контакти чак и до јуче непомирљивих противника из опозиционих клупа.

– Демократски фронт је увек за протесте – казао је посланик ДФ и члан Председништва Нове српске демократије Јован Вучуровић. – Наш став је врло јасан и нема простора за различита тумачења. Сви они који се одлуче на протесте, имају пружену руку и подршку ДФ, и ми смо одмах са њима на улици. Уосталом, ми смо у неку руку и родоначелници таквог облика политичке борбе у Црној Гори, улица је неизбежна када треба освојити слободу у земљи попут наше.

Вучуровић напомиње да је “данас режим у расулу, огрезао у корупцији, унутар ДПС бесни сукоб, и опозиција има добру прилику да координираном акцијом доведе друштво до неопходних промена”.

Лидер грађанског покрета УРА Дритан Абазовић је такође присталица протеста, подводећи заједничку акцију под слоганом “улица је место где опозиција треба да се уједини”.

СНП ЛОГИСТИЧАРИ – ПОДРЖАВАМО протесте. СНП има предлог да их поведе невладин сектор, млади људи, а ми да дамо сву могућу логистику, изведемо руководства партија и странака на улице – рекао је, за “Новости”, лидер СНП Владимир Јоковић.

 

– Демократе сматрају да опозиција не би требало да у овако осетљивом тренутку исказује било какву јавну нетрпељивост, свађу или критику, већ да међусобно поздрави сваки добронамерни потез партија, функционера, слободних грађана и грађанских активиста, без обзира на евентуалне различитости у појединим методама политичке борбе – казали су из Демократа.

Они сматрају да би требало да се заједно са свим блиским политичким субјектима крене у постепену, координирану и ефикасну реализацију Плана ванинституционалног деловања.

За акцију “улица” је и Права Црна Гора, која оцењује да један од круцијалних задатака опозиционих партија, али и независних медија, мора бити борба по сваку цену да се афере “Атлас” и “Коверта” не гурну под тепих, али и да се инсистира на одговорима које СДТ упорно игнорише.

– Ово је тренутак који мора утицати на све парламентарне и ванпарламентарне опозиционе субјекте, да се уједине и што пре започну координисане, осмишљене и константне протесте. Стога апелујемо на колеге из опозиције да се, стављајући по страни размирице и разлике, а имајући у виду историјску важност тренутка, што пре састанемо и седнемо за исти сто где ћемо конкретизовати заједнички план и динамику отпора – поручују из Праве, што је наишло и на подршку Уједињене ЦГ и још неких опозиционих партија.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:775937-ПОЛИТИЧКА-КРИЗА-У-ЦРНОЈ-ГОРИ-Опозиција-корак-до-протеста