ПОРУКА СРБИМА ИЗ МОСКВЕ: Оваква демонстрација братства и солидарности сведочи о правом расположењу на Балкану

115
Beograd, 26.2.2022. Predizborni skup Srpske radikalne stranke na kome su govorili vodja radikala, kandidat za premijera Srbije Vojislav Seselj i kandidat SRS za gradonaclnika Beograda Miljko Ristic. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Низ проруских дешавања у Србији и српском делу Босне и Херцеговине, као и другим земљама региона, доказ је стварног расположења на Балкану, рекао је у интервјуу за „Спутњик“ Јуриј Пилипсон, директор Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије.

Он је, такође, посебно истакао да се Србија кад је реч о украјинском питању придржава избалансираног приступа и да се није придружила антируској хистерији коју су покренуле Сједињене Америчке Државе и Европска унија.

„Истовремено, они воде рачуна о сопственим интересима и принципима. Таква независна, разумна политика заснована је на великој подршци грађана Србије. О томе сведоче и масовне акције подршке Русији које су одржане у Београду“, изјавио је руски званичник.

Пилипсон је још додао да су обратили пажњу на серију масовних проруских догађаја који су се недавно одржали у разним градовима Републике Српске (Босне и Херцеговине).

„Оваква демонстрација братства и солидарности у контексту агресивне русофобије која данас доминира у Европи сведочи о правом расположењу на Балкану“, рекао је Пилипсон.

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.

У знак подршке Русији у Београду и Бањалуци одржано је неколико скупова, а њихови организатори у престоници Србије поручили су да ће до краја бити уз руски народ јер су, како су рекли, уверени да је Русија била принуђена на војну акцију у Украјини да би заштитила свој народ. Они такође подсећају да када је донета одлука о бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године, руски народ је масовно протестовао против тадашње одлуке испред америчке амбасаде у Москви.

Правда.рс