Посланик Алтернативе за Немачку у Бундестагу Јенс Кестнер: Немачка учествовала у противправној промени граница Србије; Косово је, по мом мишљењу, саставни део Србије

153

Какав дијалог Београда и Приштине треба да подржимо и како да избегнемо опасност да се Србија и тзв. Косово додатно удаљавају.

То се јуче запитао у Бундестагу посланик Алтернативе за Немачку Јенс Кестнер.

“Србију, чији је, по мом мишљењу, Косово и даље саставни део, морамо више приближити нама, уместо што тражимо оно што нас разликује! Уколико стално тврдите да се залажете против промене граница, било где на свету, имамо ли право да превидимо чињеницу да смо и сами већ учествовали у противправној промени граница у том региону! Србија данас и даље оправдано указује на ту противречност”, поручио је Кестнер на седници на којој се водила дебата о предлогу Владе канцеларке Ангеле Меркел да се продужи мисија Кфора за војнике Бундесвера до 30. јуна 2022. године.

Према том предлогу, на тзв. Косову може да буде ангажовано максимално 400 немачких војника.

Кестнер је навео и да уколико не постоји довољно храбрости да се направи ревизија немачке политике према региону Западног Балкана и да се она истински врати на подручје поштовања међународног права неком врстом реинтеграције Косова у Србију, он сматра да не треба априори одбацивати иновативна решења кријући се иза принципа непромењивости граница.

“Позивам политичке актере у Немачкој да се озбиљно замисле над овом темом, како решавајући један проблем не бисмо створили нове и Србију, као кључну државу региона, натерали да сараднике за проналажење праведног решења тражи на некој другој страни”, изнео је посланик АфД.

За повлачење немачких трупа са Косова јуче се заложила и посланица Левице Жаклин Настић, која је подсетила колеге у парламенту да “на Косову функционише мрежа организованог криминала, чији налогодавци су потписали и убиство српског лидера Оливера Ивановића”.

Истичући да њена странка одлучно одбацује предлог о продужењу мандата Кфора, Настић је рекла да “посланици Бундестага дајући зелено светло том владином предлогу, помажу да та криминална мрежа на Косову и даље опстаје”.

Посланик Зелених Мануел Сарацин рекао је да сматра беспредметним дебату о овој теми, будући да су, како је рекао, Београд и Приштина сагласни да “Кфор мора да остане на Косову”.

Иначе, према образложењу владе у Берлину, продужетак мисије Кфора се тражи “због чињенице да, иако мирна и стабилна, ситуација на Косову и даље носи потенцијал ескалације конфликта, будући да нормализација односа са Србијом није у изгледу”.

(Косово онлајн-Б92)

НСПМ