ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА „РАЗБЕСНЕО“ ХРВАТЕ: Живела италијанска Истра и Далмација (ВИДЕО)

785

Председник Европског парламента Антонио Тајани “разбеснео” је Хрвате и Словенце јер је током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.

“Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација”, рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индекс.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили “они који су на униформи имали црвену звезду” и додао да ће у Европском парламенту подсетити на “трагедију везану за Трст”.

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели.

“На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту”, рекао је Тајани.

Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови “комунистичка диктатура као Титова”.

Индеџ наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог 20-их година прошлог века.

Индеџ подсећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики део источнојадранске обале која је у то време била део Аустро-угарске Монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики део Далмације.

Две године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа.

Након Другог светског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.

ШАРЕЦ И ФАЈОН: ИСТОРИЈСКИ РЕВИЗИОНИЗАМ БЕЗ ПРЕСЕДАНА

На говор председника Европског парламента Антонија Тајанија у Трсту реаговали су словеначки премијер Марин Шарец и словеначка посланица у ЕП Тања Фајон који су га назвали “историјским ревизионизмом”.

“У суботу сам говорио о жељи неких да промене словеначку историју. Исто се догађа у Италији. На несрећу, од стране политичара који су службеници ЕУ. Ово је историјски ревизионизам без преседана. Фашизам је био усмерен на уништавање словеначке нације”, написао је Шарец на Твитеру.

Словеначка посланица у ЕП Тања фајон упутила је писамо Тајанију у коме га упозорава на употребу језика историјског ревизионизма и напомиње да Тајани као председник ЕП то не би требало да допусти себи, преноси загребачки Индеx.

“Недопустиво је да председник ЕП, који је своју кампању градио на слогану ‘Предсједник свих држављана ЕУ’, допусти искривљавање историје и непоштовање свих њених аспеката. Жалости ме да је у очима председника Тајанија потреба за наглашавањем италијанског патриотизма већа и важнија од историјских чињеница. С обзиром на то да је предсједник доказао непознавање историје, у писму желим да га подсетим на Извештај словеначко-италијанске историјско-културне комисије из 2000. године”, написала је Фајон.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:776790-ПРЕДСЕДНИК-ЕВРОПСКОГ-ПАРЛАМЕНТА-РАЗБЕСНЕО-ХРВАТЕ-Живела-италијанска-Истра-и-Далмација-ВИДЕО