Приштина законом штити лаж о Рачку

828

НАЈАВА припреме закона у Приштини по коме ће се кажњавати порицање “злочина Србије и геноцида током рата на Косову”, у Београду је протумачена као најновији покушај укидања слободе говора Србима на КиМ.

Кабинет Рамуша Харадинаја, наиме, овластио је министарство правде да изради нацрт поменутог закона, а Харадинајев заменик Енвер Хоџај прокоментарисао је после тога да се не могу толерисати изјаве политичара Српске листе о жртвама рата на Косову и да су неприхватљиви “покушаји да се сакрије истина и порицање злочина које је Србија починила према цивилном становништву на Косову”.

– Случај бившег министра Тодосијевића није први. Било је случајева током година када су се такве ствари дешавале од стране чланова владе из редова Српске листе, изјаве које је касније подржао председник Србије Александар Вучић и други чланови српске владе – рекао је Хоџај на седници владе у Приштини.

Нешто касније Харадинај је на свом твитер-налогу написао:

– То што председник Александар Вучић негира масакр у Рачку открива опасну реалност српског национализма. Не може бити помирења без прихватања истине о прошлости.

На најаве косовских званичника реаговао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је навео да и саме власти у Приштини отворено кажу да је закон који предлажу уперен против српске политичке опције на КиМ и легитимних политичких представника српског народа.

У Рачку су 1999. пронађена тела 45 Албанаца, а према извештају тадашњег шефа мисије ОЕБС на КиМ Вилијама Вокера масакр у овом селу извеле су српске снаге “над недужним цивилима”, што је био повод за одлуку НАТО да бомбарадује СРЈ.

СМЕНА ДВОЈЕ МИНИСТАРА ЗБОГ ИЗЈАВА

ЗБОГ изречених ставова, Харадинај је у кратком периоду сменио двоје Срба. На тапету се прво нашла заменица министра правде Весна Микић, која је написала да је “над сувереном земљом извршен планиран геноцид од стране НАТО”. Затим је смењен и министар локалне самоуправе Иван Тодосијевић због изјаве да је “повод за агресију била тзв. хуманитарна катастрофа на простору КиМ и измишљени Рачак”.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:788760-Приштина-законом-штити-лаж-о-Рачку