Протести против власти одржани и у Крагујевцу, Краљеву, Прокупљу, Горњем Милановцу, Руми, Пожеги и другим градовима Србије

903

Поред Београда, протести против власти, одржани су у Крагујевцу, Краљеву, Прокупљу, Горњем Милановцу, Руми, Пожеги и другим градовима Србије. Јуче су одржани протести са истим захтевима у неколико градова Србије – Новом Саду, Нишу, Зајечару, Шапцу, Трстенику Бору и Чачку.

Трећи протест у Крагујевцу

Протест “1 од 5милиона” у Крагујевцу окупио је у суботу, 19. јануара, око 3.000 Крагујевчана. Грађани су се на платоу испред Робне куће окупили по трећи пут ове године, како би изразили своје незадовољство поступањем власти у Србији, преноси портал Прессек.

Протесна шетња имала је овога пута мало другачији ток. Уместо ка Улици Саве Ковачевића, колона се упутила Улицом Николе Пашића.

Suzana Djordjevic@suzadj

Kragujevac večeras!

See Suzana Djordjevic’s other Tweets

Колона је застала пред Радио телевизијом Крагујевац и задржала се неколико минута. Дувајући у пиштаљке шетачи су исказали своје незадовољство начином извештавања ове телевизије.

Затим су уз главну улицу кренули ка Саборној цркви, да би се Улицом Кнеза Милоша спустили до Прве крагујевачке гимназије.

– Од протеста очекујем оно што и слоган каже да је почело. Видећемо где ће и како да се заврши. Битно је да се пробудила нада, да се пробудила енергија међу грађанима, рекао је за портал Прессек Ненад Кулачин, један од говорника на протесту.

На протесту у Крагујевцу требало је да говори и глумац Срегеј Трифновић, али се он због болести није појавио.

Трифуновић се на свом тwитер налогу извинио Крагујевчанима и најавио свој долазак на наредни протест.

–  Још једном моје извињење грађанима Крагујевца: овај пут зато што због болести нисам у могућности да дођем код вас данас, као што сам обећао. Закован за кревет, нећу ићи у шетњу ни по Београду. Видимо се следеце суботе, написао је Трифуновић.

Serge Truffaut@WhistlerDick

Još jednom moje izvinjenje gradjanima Kragujevca: ovaj put zato što zbog bolesti nisam u mogućnosti da dodjem kod vas danas, kao što sam obećao. Zakovan za krevet, neću ići u šetnju ni po Beogradu. Vidimo se sledece subote.

56 people are talking about this

Протест је протекао мирно и без инцидената. Наредни скуп заказан је за суботу, 26. јануар, у исто време на истом месту.

Неколико хиљада грађана учестовало је у протестној шетњи у центру Крагујевца, под називом “Један до пет милиона”.

“Ова власт нам је узела право на нормалан и миран живот… Шетаћемо, пиштаћемо, вриштаћемо док лоповима не видимо леђа”, рекла је новинарка Станислава Сташа Павловић, чланица Одбора протеста.

“Укључите камере”, узвикивали су демонстранти док су пролазили испред зграде у којој је седиште ТВ Крагујевац. Они су носили заставе Србије, а на једном од транспарената је исписана порука “Шетаћемо док не одшеташ доле с власти, народ части”.

Прва протестна шетња у Прокупљу

Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС и Александра Вучића вечерас је први пут одржана у Прокупљу. У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак углавном млађих Прокупчана, носило је транспарент “Један од пет милиона – Прокупље” и “Прокупље без страха”.

Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу Топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља као и да се из Општинског Већа “избаце” пензионери а на њихово место доведу стручни и образовани људи. Демонстранти који су дували у пиштаљке и носили жуте прслуке након окупљања на централном градском тргу прошетали су и главном прокупачком улицом.

У Прокупљу свако вече, са жутим прслуцима и пиштаљкама, већ месец дана шета једна мања група људи у знак подршке демонстрантима у Београду.

У Горњем Милановцу око 350 грађана на протесту

Око 350 грађана незадовољних актуелном влашћу окупило се у Горњем Милановцу на другом протесу под паролом “Један од пет милиона”.

Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника. Грађани су поново прошетали од централног градског трга, главном улицом до касарне и назад.

Протест је подржала група грађана Млади Милановца и странке окупљене у Савезу за Србију, које су у локалној скупштини опозиција владајућој коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

На првом протесту у Горњем Милановцу прошле суботе окупило се око 100 људи.

Једанаести протест у Пожеги против локалне СНС власти

Грађани Пожеге су протестовали и вечерас, једанаести пут од фебруара прошле године, против локалне власти у том граду.

Грађани су најпре минутом ћутања одали пошту Бранимиру Адашевићу, књижевнику из Пожеге који је, пре неколико дана, изненада преминуо у својој 45. години, а потом су организовали протестну шетњу Тргом слободе.

Називајући окупљене „слободним грађанима који већ једанаести пут протестују“, Никола Маслаћ, члан Удружења „Иницијатива за Пожегу“ које је организовало и вечерашње протестно окупљање, захвалио се председнику општине Милану Божићу (СНС) што је „обезбедио бесплатни јавни превоз у граду како би грађани могли да дођу на тај скуп и што „Инцијатива“ није морала да ангажује аутобусе, како то чини СНС“.

– Годину дана протестујемо против општинске власти која је у фебруару покушала за 100.000 евра да купи нелегални објекат председнице Скупштине општине, која је незаконито потрошила из буџета 2017. године више од 150 милиона динара, која намештеним тендерима ставља ваш новац у своје џепове и џепове својих пословних партнера. Протестујемо и против накарадног система, оличеног у СНС, којим управља аутократа и диктатор“, поручио окупљенима Маслаћ.

Подсетивши на то да је „Пожега један од првих градова у Србији који се побунио против актуелног режима“, Маслаћ је навео да се „тај пламен отпора, који је упаљен прошлог фебруара на Тргу слободе, проширио скоро целом Србијом“.

На мирном скупу, на коме су демонстранти дували у пиштаљке и носили транспаренте „Где је 150 милиона динара?“ и „Правда за Давида“, говорио је и радник Ацо Саватијевић, рекавши да се Пожегом и целом Србијом „шире јавашлук и нерад“ и да власт не испуњава дата обећања.

Ново протестно окупљање је заказано у наредну суботу у 18 часова, на истом месту.

Окупљања и у Сомбору

Embedded video

Bobisha@Bobisha13

;Večeras je krenuo i Sombor…

64 people are talking about this

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/odrzani-protesti-protiv-vlasti-u-kragujevcu-prokuplju-i-gornjem-milanovcu-stanislava-stasa-pavlovic-ova-vlast-nam-je-uzela-pravo-na-normalan-i-miran-zivot-setacemo-dok-lopovima-ne-vidimo-ledja.html