ПРОТЕСТ ОТПУШТЕНИХ РАДНИКА: Стечаја нема, а менаџмент их не враћа на посао

763

Бивши радници “Српске фабрике стакла” који су отварањем стечаја у тој фабрици 20. септембра 2017. године добили отказ, организовали су вечерас од 18 сати први протест у центру Параћина, незадовољни што их менаџмент СФС не враћа на посао иако је Привредни суд у Крагујевцу још 26. новембра прошле године обуставио стечај. 

Стечај је обустављен јер је предлагач стечаја, фирма “Вексилум Балкан”, повукла предлог, али упркос томе – око 300 радника који су остали “на улици” нису враћени у фабричке хале, иако су, у међувремену, рекли су говорници на протесту, плате у СФС енормно повећане и запошљавају су нови радници.

Осим радника и њихових породица, протесту су се придружили и грађани, који су им дали подршку. Најактивнији из групе отпуштених, која је себе назвала “Отпуштени преко Фејса” јер су за отказ сазнали преко ове друштвене мреже, у свом обраћању на протесту подсетили су на историјат стечаја “за који је предлог дала фирма са само 1.000 динара оснивачког капитала, која је за само пар дана успела да од Стакларе потражује 47 милиона евра”.

– Иста та фирма је новембра прошле године повукла предлог за стечај. Данас се ми, радници, питамо по ком закону смо отпуштени ако стечај ни једне секунде није био правоснажан? Зашто менаџмент Стакларе спречава наш повратак на радна места, како су они враћени а ми нисмо и како запошљавају нове раднике, а нас не враћају – питала је Виолета Костић.

Скупу се се обратили још Весна Симић и Дејан Миленковић, као и супруга трагично страдалог радника СФС Драгана Недељковића (48) који је прошле године, на дан крсне славе, уместо да сече славски колач, извозио експлозив ради минирања каменолома у Плани.

Из неразјашњеног разлога, он се тада, заједно са машином, сурвао низ литицу високу 60 метара и погинуо, а породица је покренула судски спор са фабриком. Удовица страдалог Недељковића подржала је раднике у њиховој борби, као што су радници подржали њу у спору са фабриком.

На крају протеста организатори су најавили да ће следећи скуп бити одржан наредног петка, на истом месту и позвали су грађане Параћина да им се придруже у протесту, све док се, коначно, не врате на своја радна места, у фабрику.

Они су рекли да “скуп није политички и да се они не баве политиком, али се политика бави њима” и да се морају открити налогодавци лажног стечаја Стакларе који су довели у питање егзистенцију 300 породица, односно најмање 1.000 људи.

http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:775012-ПРОТЕСТ-ОТПУШТЕНИХ-РАДНИКА-Стечаја-нема-а-менаџмент-их-не-враћа-на-посао