Професор са Станфорда: Закључавање најгора грешка здравствених власти у посљедњих сто година

337

(Summit News, 11. 3. 2021)

Др Џајанта Батачарја (Jayanta Bhattacharya) са Универзитета Станфорд (САД) изјавио је за Њузвик да су закључавања поводом ковида-19 „најгора грешка здравствених власти у посљедњих стотину година“.

Професор је упозорио да закључавање оставља несразмјерно више посљедица на сиромашне и повећава јаз између богатих и сиромашних.

Објаснио је и да области које су увеле драконска закључавања нису имале и највише успјеха у контроли вируса.

„Остајем при свом коментару да су закључавања највећа грешка здравствених власти у посљедњих сто година. Размјере катастрофалних здравствених и психолошких посљедица на скоро сваку сиромашну особу на земаљској кугли сагледаваћемо читав један нараштај“, рекао је Батачарја.

„Уз то, закључавања нису послужила контроли епидемије тамо гдје су најригорозније наметана. У САД су, у најбољем случају, од ковида заштитила оне који нису ,кључниʻ, док су кључни, раднички слој изложила зарази.“

Извор: Станфорд

Професор сматра да би било боље да су мјере биле усмјерене на заштиту подложнијих, умјесто што су цјелокупни народи de facto стављани у кућни притвор.

„Ризик од умирања од ковида знатно је већи код старијих људи него код млађих… а то је оно што је битно, јер знамо ко чини најкритичнију скупину – старије становништво. То је и основна поставка Декларације из Великог Берингтона: заштитимо најугроженије“, рекао је Батачарја.

„Осим тога, само закључавање тешко оштећује човјека. То није природан и нормалан живот.“

Батачарја је један од сарадника на изради Декларације из Великог Берингтона, коју је досад потписало више од тринаест хиљада научника из области медицине и здравства.

У декларацији се каже да „закључавање краткорочно и дугорочно има разорне посљедице по здравље становништва“, наводећи „погоршавање стања код кардиоваскуларних болесника, мањи број скенирања ради откривања рака и погоршање душевног здравља – што ће у наредним годинама довести до повећања стопе смртности.“

Човек носи транспарент против закључавања током протеста у Сан Дијегу, 16. новембра 2020. (Фото: Sandy Huffaker/Getty Images)

Истраживачи са Станфорда у јануару су објавили налазе истраживања према којима обавезно закључавање није допринијело сузбијању вируса ништа више од добровољних мјера попут држања одстојања.

Анализом података истраживачи „ни у једној држави нису утврдили никакве јасне, значајне доприносе [строжих мјера] у погледу броја случајева.“

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари