Процурели документи о плановима Лондона за Западни Балкан

796

Чињеница да Србија, Русија и друге земље не признају независност Косова се такође спомиње као “велики проблем” за пројекат

Раније смо објавили откриће хакера групе Анонимус који су објавили нову серију докумената који су процурили из тајне утицајне мреже у Великој Британији. Претпоследња транша докумената открива како Иницијатива за интегритет запошљава пословне лидере за обавештајне послове, како појаснити муслиманима у Великој Британији “зашто је НАТО важан” и што чинити у нуклеарном сукобу који би могла покренути Русија. Министарство спољних послова Уједињеног Краљевства и НАТО још увек тврде како је ово кампања против Иницијативе за интегритет, али никаквим аргументима и доказима нису оповргнули садржај ни ових, као ни претходно објављених докумената.

ЗАПАДНИ БАЛКАН

Најновија шеста транша докумената које су Анонимуси објавили прошлог петка, везаних уз Иницијативу за интегритет, овога пута се фокусира на то како је британски државни пројект тражио пет и по милиона фунти, или седам милиона долара, средстава од британске владе за спровођење кампање утицаја на Западном Балкану.

Према наводима хакера, Кристофер Донели, директор Института за државну политику, користио је своје контакте у НАТО савезу и своје искуство у војној обавјештајној служби како би покушао осигурати средства за програм за Балкан.

Иницијатива за интегритет се представила као добротворна организација против дезинформација, све док у новембру прошле године хакери нису почели објављивати мноштво интерних докумената који су открили њихово финансирање од стране британске владе и чињеницу да је ова организација широм Европе спроводила кампање утицаја против Русије.

Као одговор на хаковање, Иницијатива за интегритет је повукла сав садржај са своје службене интернет странице. Иако је за неке документе признала да су “аутентични”, за друге је рекла да су “фалсификовани”, али нису пружили никакве доказе који би поткрепили њихове тврдње.

„ИСПРАВНЕ ПОРУКЕ“ СЛАТИ ПРЕКО ОДАБРАНИХ ЛОКАЛНИХ НОВИНАРА

У писму Гаја Спиндлера, бившег чиновника службе МИ6, Кејту Сарџенту, стручњаку за управљање, Донели је објаснио да ће програм за Балкан бити реализован у сарадњи с глобалном маркетиншком и ПР компанијом Еделман, која, према његовим речима, може помоћи у производњи “рекламних кампања на телевизији које промовишу промене”, обуку на енглеском језику која промовише “исправне поруке”, чак и “телевизијску сапуницу која ће говорити о проблему корупције”.

Донели је такође изјавио како ће пројекту у балканским земљама требати “локални партнери”. Они ће помоћи у проналажењу новинара “који могу бити савезници у њиховим напорима” и који се могу довести “на излете у Лондон, у седиште НАТО-а, итд.”.

Писмо, које се фокусира на настојања да се успостави кампања утицаја “против корупције” и “владавине права” на Западном Балкану, датирано је 15. октобра, али година није наведена. Међутим, то може бити 2018. због чињенице да се предлог остатка докумената за балкански пројекат односи на прошлу годину и на јануар 2019. као потенцијални датум почетка покретања операције.

BBC КАО АЛАТ УТИЦАЈА НА БАЛКАНУ

У другом документу се наводи да се сам програм може “идентификовати као спољно уплитање у унутрашње послове балканских земаља”, а “руско непријатељство” и “традиционалне совјетске везе” се наводе као могуће препреке кампањи западног утицаја.

Такође указује на то да неколико српских организација “промовишу пријатељске везе с Русијом”, те се сугерише да би BBC са својим емисијама могао помоћи у “супротстављању лажним вестима о Русији у региону”.

Чињеница да Србија, Русија и друге земље не признају независност Косова се такође спомиње као “велики проблем” за пројекат.

Према Донелију, да би се постигао успех треба “идентификовати национални циљ који се може користити као полуга”, наводећи као пример напоре Северне Македоније за улазак у НАТО .

Осим тога, део програма укључиваће и стварање “курсева обуке за новинаре, студенте и јавне активисте уопштено”, како би им се помогло у добијању релевантних истраживачких алата.

ЗАБАВОМ ПРОТИВ РУСИЈЕ

Други документ који је процурео открива да је службеник Института за државну службу, Јуан Грант, послао “меморандум о сурадњи” америчкој списатељици Марти Бејлис након “детаљног Скајп позива” у јулу 2018. године. У том меморандуму је тражио њен “допринос за документарне филмове и забавни програм на медијима како би се супротставили руским наративима”.

Осим тога, каже се да би Иницијатива за интегритет требала “упозорити” новинаре у штампи, на радију и телевизији на “релевантност” већ припремљених материјала за забаву, као што је BBC серија “McMafia”, која се фокусира на руску корумпирану породицу са седиштем у Лондону.

НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И „АУСТРАЛИЈСКА ГРУПА“

Јуан Грант такође спомиње да Институт за државну пловидбу “има посебне везе с Тајмсом, Телеграфом, Гардијаном и телевизијским и радиоканалима BBC”, али наглашава да треба “ојачати” свој однос с Мејлом.

Документи такође сугеришу да невладиним организацијама треба дати приручнике о корупцији у Русији. Међу наведеним невладиним организацијама су Транспаренси Интернешнел, Глобал Витнес и Светски фонд за дивље животиње. Још један документ се односи на “аустралијску групу”.

С обзиром на питање руског и кинеског утицаја у тој регији, Грант пише да “постоји граница коју многи медији у Европи и Аустралији могу прећи у односу на руска питања”.

Представљајући шесту траншу докумената, Анонимус је изјавио да Иницијатива за интегритет покушава скренути пажњу људи с илегалне активности организације само зато што су документи објављени. Међутим, према хакерима, “патетични покушај Иницијативе за интегритет да прикрије своје трагове је уништен непобитним доказима о прекршајима илегалним активностима, а ти су докази сада доступни јавности.

Извор logicno.com, 13. фебруар 2019.

фото: Дун.цан

 

https://www.srbijadanas.net/procureli-dokumenti-o-planovima-londona-za-zapadni-balkan/