Рама тражи „шенгенски“ модел не само са тзв. Косовом, него и са Македонијом и Црном Гором

941

Албански премијер Еди Рама се заложио за примену „Шенгенског модела“ и са Северном Македонијом и другим земљама Западног Балкана, а не само са тзв. Косовом, преноси а1он.мк.

На конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Зораном Заевим, који је у званичној посети Тиране, Рама је истакао да ће пре или касније „грађани улазити и напуштати границе Северне Македоније и Албаније без икаквих баријера“.

„Шенгенски модел би требало да се прошири у целом региону, са Косовом, Северном Македонијом и Црном Гором, уз уверење да ће све државе из региона ући у овом процесу. Наше границе морају постати проходне попут границе Европске уније”, каже Рама.

“Ако треба то да учинимо са земљама чланицама Европске уније, онда нас нико не зауставља да то учинимо између нас, данас, а не сутра. Пре или касније ми ћемо дати грађанима могућност да улазе и напуштају наше земље без икаквих баријера, контрола, без иједног проблема, онако како то раде грађани Европске уније”, истакао је Рама.

Он је додао да је Албанија отпочела овај процес са тзв. Косовом, који је, како тврди, био нажалост погрешно протумачен.

„Када смо причали о ‘Шенгенском пројекту’ са Косовом били смо погрешно протумачени, али кажем да је то само почетак да наставимо са другим земљама у региону. Све земље са Западног Балкана треба да буду укључене у овом процесу. Границе ће бити проходне са свим земљама на Западном Балкану, као штоје то омогућено у Европској унији за грађане државе чланице ЕУ који улазе и напуштају земљу без икакве граничне контроле”, објашњава албански премијер.

Према речима Раме, током сусрета са македонским колегом Заевим постигнут је споразум о успостављању заједничке економске зоне између Северне Македоније и Албаније.

 

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:782698-Рама-тражи-шенгенски-модел-не-само-са-тзв-Косовом-него-и-са-Македонијом-и-Црном-Гором