Рамуш Харадинај: Верујем да ове године може бити постигнут правно обавезујући споразум Косова и Србије; Спреман сам одмах да укинем таксе уколико нас признају

998

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, спреман је да одмах укине наметнуте таксе Београду уз услов да САД и ЕУ иницирају и организују одржавање међународне конференције на којој би био постигнут свеобухватни споразум Београда и Приштине, који би, између осталог, подразумевао узајамно признање и гарантовао столицу Приштини у ЕУ.

Писмо са тим захтевима Харадинај је данас упутио амбасадорима Квинте и шефици Канцеларије ЕУ у Приштини. У случају да се не дође до постизања финалног споразума, таксе би, каже Харадинај, биле враћене.

У писму, које објављује портал Албеу, Харадинај износи дубоко уверење да би ове године могао да буде постигнут свеобухватан и правно обавезујући споразум Косова и Србије. Тај споразум би се, како каже, бавио свим отвореним питањима укључјући ратне репарације, мањинска права у “обема земљама”, као и разним економски, социјалним и културним питањима – која воде ка међусобном признавању.

Уз подсећање да је приштинска влада одлуку о увећаним таксама донела 21. новембра прошле године, Харадинај каже да је та одлука дошла као одговор на текуће повреде споразума ЦЕФТА и акције које Београд предузима на штету Приштине. Сматра да би конференција требало да почне што је пре могуће, а трајалиа би 14 дана.

Харадинај условљава САД и ЕУ да се обавежу да ће обезбедити да се конференција неће бавити било каквим променама постојећих граница Косова, поделом Косова или територијалном разменом било које врсте. Затим да неће бити давања извршних овлашћења у било ком облику Заједници српских општина на Косову или било ком другом споразуму који је у супротности са косовским уставом.

Као услов САД и ЕУ, Харадинај тражи да гаранције да се конференција неће бавити било којим питањима заснованим на концесијама од пре 17. фебруара 2008, када је Приштина једострано прогласила косовску независност. Од ЕУ Харадинај тражи гаранције да ће Приштина добити визну либерализацију до пре почетка поменуте конференције, затим да ће, како наводи, постизање енергетског споразума, постигнутог у Бриселу између Београда и Приштине, бити у потпуности имплементиран такође пре почетка конференције.

Харадинај тражи и претходну проверу да је Београд уклонио све царинске баријере које су спречавале кретање робе са Косова, као и сва, како тврди, незаконита ограничења у трговини услугама и кретању људи са Косова ка Србији. Тражи и да председник, премијер или министар спољних послова Србије јавно потврде да су, како каже, трајно забрањене све политике и акције било које врсте усмерене против тежњи “Косова као суверене државе, без обзира да ли се оне примењују на локалном, регионалном или међународном плану”.

Најзад, Харадинај наводи да ће таксе бити враћене уколико конференција не заврши свеобухватним обавезујућим споразумом између Београда и Приштине.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ramus-haradinaj-verujem-da-ove-godine-moze-biti-postignut-pravno-obavezujuci-sporazum-kosova-i-srbije-spreman-sam-odmah-da-ukinem-takse-ukoliko-nas-priznaju.html