Рамуш Харадинај: Влада Косова спремна да привремено укине таксу уз међународне гаранције за потписивање коначног споразума који ће резултирати признањем Косова

944

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је Влада Косова спремна да привремено укине таксу на робу из Србије и Босне и Херцеговине уз међународне гаранције за потписивање коначног споразума који ће резултирати признањем Косова.

Он је на Фејсбуку написао да ће таксе и даље бити на снази “докле год имамо сугестије за неуспешне састанке, без циља и јасно утврђених рокова, без усаглашених уговора, без медјународних гаранција да ће се потписати коначни споразум који за резултат има признање”.

“Дубоко сам убеђен у могућност постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума са Србијом који ће за резултат имати признање. Ми интензивно радимо на коначном уговору, коначном споразуму, за шта смо предали ‘велику књигу’ о поглављима и нацрт споразума”, казао је Харадинај.

Косовски премијер пише да су све то радили с циљем да би, кад седну са представницима Србије, имали одржив материјал, са чињеницама и аргументима.

“Успостављање таксе на производе из Србије нема за циљ ометање и пролонгирање постизања коначног правно обавезујућег споразум са Србијом који за резултат има признање. Напротив, Влада Косова је спремна да привремено укине таксу само после међународних гаранција да ће се сести и потписати коначни споразум који ће резултирати обостраним признањем”, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Према његовим речима, гаранција значи да постоји усаглашени уговор у принципу и да се очекује само потписивање тог споразума, који ће резултирати признањем.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ramus-haradinaj-vlada-kosova-spremna-da-privremeno-ukine-taksu-uz-medjunarodne-garancije-za-potpisivanje-konacnog-sporazuma-koji-ce-rezultirati-priznanjem-kosova.html