Рамуш Харадинај: Дачићев предлог о разграничењу неприхватљив је и неразуман; Федерика Могерини имала тајни дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије

860

Премијер Косова Рамуш Харадинај оценио је као неприхватљив и неразуман предлог министра спољних послова Србије Ивице Дачића о разграничењу Косова и Србије на етничким основама истичући да тако нешто никада и нигде није остварено.

“Став Дачића није нов, он је још једном потврдио да је званични став Србије дакле етничка подела, али то је оно што је раније проузроковало трагедије на Балкану. То су опасне изјаве, подела по етничкој линији је немогућа и неразумљива на политичком нивоу. Жеље вођа да стварају државе и да укључе све исте земље у једну државу, дакле једноетничку државу и то је проузроковало трагедију у прошлости, то што смо ми видели на Балкану“, изјавио је косовски премијер после седнице владе.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да је званични предлог Србије када је реч о решавању питања Косова у дијалогу – „разграничење“. Према његовим речима, питање где би била линија разграничења још није одређено јер то питање, уколико предлог буде прихваћен, треба да се дефинише у дијалогу Београда и Приштине.

Косово неће укинути таксе

Премијер Косова Рамуш Харадинај оптужио је високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини да је водила тајни дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије.

„Могерини је имала један тајни дијалог. Добро је да она изађе са тим на видело да га не би држала тајним. Дијалог треба да се настави „ казао је Харадинај после седнице Владе Косова.

Он је поновио да неће укинути таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине упркос захтевима САД и ЕУ све док две земље не постигну споразум о међусобном признању.

“Што се тиче такси морате разумети да смо на путу до коначног споразума са Србијом. Ако у овој фази, почнемо да одступамо, тако ће бити до краја. Нема пораза, уверавам вас. Не ради се само о томе, већ о принципу. Ако прихватимо да као жртва добијамо услове, у финалу ће то бити веома лоше за нас”, рекао је Харадинај.

Према његовим речима, ако би Приштина одустала од такси у овој фази, коначни споразум са Београдом био би на штету Косова.

Сматра да би признање Србије требало да буде у, како каже, “форми извињења за све злочине почињење на Косову”.

Харадинај је рекао и да је спреман да о дијалогу и наметнутим таксама на робу из Србије разговара са свим актерима.

(Бета, Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ramus-haradinaj-dacicev-stav-o-razgranicenju-nije-nista-novo-on-je-taj-stav-imao-u-kontinuitetu-etnicka-podela-nije-realan-scenario.html