Руски милијардер спасава шпански посрнули трговински ланац

375

Руски милијардер Микхаил Фридман жели спасити пропали шпански трговачки ланац Диа, а за то је понудио нешто више од 400 милиона евра. Иако је реч о спашавању, то би заправо био приличан попуст будући да је пре годину дана тај ланац био процењен на 2,7 милијарде евра, пише Финанциал Тимес, а преноси novac.hr.

Фридманова компанија ЛеттерОне (Л1) већ поседује 29 посто Диа-е, а милијардер би остатак хтео да купи за 0,67 еура по деоници, што је готово 85 посто јефтиније у односу на цену по којој је платио свој постојећи удео.

У међувремену је Диа остао без чланице Управе, директор компаније чак је двапут смењиван, предвиђања о заради су преправљана, дивиденда је потонула, а због дуга се срозао на категорију ‘смећа’. Протекле је године шпански Диа изгубио вртоглавих 90 посто тржишне вредности, па је забележио 1,4 милијарде евра нето губитка.

Само након објаве ове вести, деонице шпанског ланца скочиле су више од 70 посто. За пад популарности трговачког ланца с више од 7.400 продавница широм Шпаније, Португала, Бразила и Аргентине, криви се већа штедљивост потрошача након изласка из кризе. Уз то, Диа се никад није прилагодио новим трендовима па су га престигли ланци попут Мерцадоне и Лидла.

Извор: Финантиал тимес/новац.хр

Фото: Пиxабаy

Bizlife.rs