САД увеле санкције Милораду Додику због „активности и претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ“. Санкције уведене и Алтернативној телевизији из Бањалуке

319

Канцеларија за контролу страних средстава при америчком Министарству финансија увела је санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и бањалучкој Алтернативној телевизији због, како се наводи, активности и претњи по стабилност и територијални интегритет БиХ.

На интернет страници америчког Министарства финансија објављено је да се овим поступком указује на посвећеност администрације америчког председника Џозефа Бајдена да се укаже на одговорност оних који, између осталог, „нарушавају стабилност западног Балкана кроз корупцију и претњу мировним споразумима“.

„Додик је нарушио институције БиХ позивом за повраћај овлашћења и покретање стварања паралелних институција у Републици Српској“, додаје се у саопштењу.

Према њиховом мишљењу, Додикова, како се оцењује, реторика подела осликава напоре да оствари ове политичке циљеве.

У саопштењу се наводи да ти поступци „нарушавају Дејтонски мировни споразум, стабилност, сувереност и територијални интегритет БиХ и самим тим ширу регионалну нестабилност“, пренео је портал РТРС.

Америчке санкције и за Милана Тегелтију

Министарство спољних послова САД објавило је да су на листу економских санкција стављени и бивши председник Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија и председник Покрета демократске акције и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Мирсад Кукић због, како је наведено, њихове укључености у значајне коруптивне активности и да им је забрањен улазак у ову земљу.

За Тегелтију је речено да је, користећи функцију председника ВСТС, учествовао у коруптивним радњама које су укључивале коришћење политичког утицаја и службеног положаја за остваривање личне користи, као и да постоје веродостојне информације да је искористио свој положај да би остварио корист у замену за мешање у судски процес и манипулисање именовањима на правосудне функције, као и запошљавањем на друге јавне позиције.

Кукић је, наводи се, користећи функцију директора јавног предузећа Рудник „Бановићи“ и посланика у Парламентарној скупштини, учествовао у коруптивним радњама користећи свој политички утицај и службени положај за остваривање личне користи, као и да је злоупотребио јавна средства за личну корист и мешао се у одлуке о запошљавању и именовањима да би остварио политичку корист.

„Овим стављањем на листу Тегелтији и Кукићу онемогућава се улазак у САД. Својим деловањем подривали су владавину закона и поверење јавности у демократске институције власти и јавне процесе, мир и просперитет за грађане Босне и Херцеговине“, наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

Министарство спољних послова САД на листу је уврстило и Тегелтијину супругу Тијану, којој је овом одлуком онемогућен улазак у САД.

„Свим овим мерама стављања на листу поновно се потврђује посвећеност САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ, владавини закона и демократским институцијама и бољој будућности за грађане БиХ. Остали лидери и субјекти који су повезани с корумпираним и дестабилизујућим актерима такође могу бити предмет мера које ће Влада САД предузимати у будућности“, додаје се у саопштењу из Амбасаде САД у Сарајеву.

НСПМ