Сбербанк: Доспјели дуг порастао због реструктурирања Агрокора

246

МОСКВА – Износ доспјелог неплаћеног дуга према Сбербанку повећан је у сијечњу ове године за 73 милијарде рубаља (око 7,25 милијарди куна), показују извјештаји те кредитне институције за прошли мјесец, а та највећа руска државна банка приопћила је да је разлог његова раста реструктурирање великог међународног трговачког ланца, што руски медији повезују с Агрокором.

Према Сбербанкову приопћењу за медије, један од чимбеника који је утјецао на раст закашњелих плаћања је “поступак планираног реструктурирања дуга великог међународног трговца на мало” те је тај раст у том смислу привремен.

– Тај поступак је сада у фази проведбе, раније смо објавили његове параметре. Тај процес је прилично дуготрајан. У том смислу, раст износа доспјелог дуга доиста је посљедица чињенице да смо у одређеној фази завршетка тог реструктурирања. Не можемо рећи да је то реструктурирање довршено. У јавном простору не можемо открити име (твртке) без пристанка друге стране, па смо одабрали овај образац како бисмо разумјели о коме говоримо – објаснили су представници банке.

Руски медији подсјећају да је Сбербанк вјеровник малопродајне мреже Агрокора те да је Агрокоров дуг према руској банци 1,1 милијарду еура. Из Сбербанка напомињу и да је на раст доспјелог дуга утјецала и методолошка промјена у израчуну тога показатеља.

– Удио доспјелог а неплаћеног дуга у портфељу банке износи 2,5 посто, што је знатно ниже од просјека осталих руских банака, који је износио 7,5 посто на дан 1. сијечња 2019. године – наводи се у приопћењу Сбербанка.

 

http://rs.seebiz.eu/sberbank-dospjeli-dug-porastao-zbog-restrukturiranja-velikog-trgovackog-lanca/ar-189304/