Све више миграната на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке

837

У БиХ је у овој години ушло 1.045 миграната, а у посљедње време јача притисак у вези са њиховим кретањем на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке, изјавио је директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.

Он је после седнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ у Сарајеву изјавио да је из контингента миграната који су до понедељка ушли у БиХ њих 868 изразило намеру за подношење захтева за азил.

Према подацима безбедносних институција, додао је Ћулум, у БиХ тренутно борави 3.940 мигранта.

– У последње време бележимо посебан притисак на подручју Градишке, Приједора и Бањалуке одакле траже излаз да би кренули ка земљама ЕУ. Осим узнемиравања грађана нису забиљежени већи инциденти, али су мигранти изузетно нервозни и дрски у контакту са полицијским службеницима, нагласио је Ћулум.

Он је поновио да је велики проблем у вези са процесуирањем миграната који врше кривична дела.

– Они морају бити процесуирани без обзира на то да ли је познат или не њихов идентитет. Ове године су евидентирана четири кривична дела која су починили мигранти, а полиција Српске је открила и једно кривично дело које се односи на кријумчарење миграната, истакао је Ћулум и додао да ће инсистирати код партнерских агенција да питање процесуирања буде уређено.

Ћулум је рекао да је на седници Оперативног штаба за питање миграција у БиХ констатовано да је мигрантима пружена адекватна здравствена, хуманитарна и друга помоћ током боравка у БиХ.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/република_српска.652.html:776806-Све-више-миграната-на-подручју-Градишке-Приједора-и-Бањалуке