СЕДАМ МЕСЕЦИ ОД ЗАТВАРАЊА ФИРМЕ: “Хенди” угашен радници остали

640

ЗБОГ “нерешених папира” у “Хендију”, Младеновчанка Снежана Кривокапић ни седам месеци од затварања фирме не може да оствари право на накнаду са тржишта рада. Нема здравствену књижицу, нити може да поднесе захтев за дечји додатак.

Агонија радника ове пропале фирме, затворене крајем маја, очигледно још није завршена. Прво је без икакве најаве око 900 запослених остало без посла, а затим су труднице и породиље месецима чекале накнаде, а ових дана тек после губитка посла у другом предузећу наша читатељка је схватила да претходни послодавац “Хенди” није регулисао њен статус.

– Када се “Хенди” изненада затворио, ја сам у року од два-три дана пронашла нови посао и потписала нови уговор и одмах су ме пријавили на здравствено осигурање – каже Снежана. – Када сам питала да ли стара фирма треба да ме одјави, рекли су да је то аутоматски у систему. У међувремену ми је стигло решење о споразумном раскиду радног односа, иако сматрам да је требало да добијем решење о технолошком вишку. Када ми је истекао уговор у новој фирми отишла сам на биро да се пријавим, где су ме обавестили да је то немогуће, пошто сам и даље пријављена у “Хендију” и да се обратим ПИО фонду да то реше.

Ова Младеновчанка је то и урадила, али јој је у Фонду речено да процедура траје два месеца. Међутим, није баш најјасније од ког датума се рачуна овај период. То значи да најмање 60 дана не може да оствари накнаду за незапослене, нема здравствену књижицу, а њено двоје деце мораће да сачекају и дечји додатак.

Фото Лична архива

– У ПИО фонду ми је речено да је могуће да те нова фирма пријави, иако те стара није одјавила – каже Снежана. – Није ми баш јасно зашто процедура траје толико у време када се свакодневно хвалимо дигитализацијом и зашто нова пријава аутоматски не брише стару.

“Новости” су покушале да на ова питања добију одговор из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, међутим, они нису били спремни да одговоре на наша питања.

Фирма “Хенди” била је познати ланац продавница технике и мобилних телефона и пословала је у Србији пуних 10 година. Имала је око 200 пословница, од тога 70 у престоници. Нико од запослених и сарадника није знао да ће крајем маја бити затворени, а послодавац их је о гашењу обавестио мејлом. Њихов директор је тада тврдио да се труди да све раднике збрине и пронађе им посао код добављача. Иста судбина задесила је раднике “Хендија” у Бугарској.

МАМЕ БЕЗ НАКНАДЕ

КАКО су “Новости” већ писале, стављање катанца на “Хенди” осетиле су чак и труднице и породиље, које су затварањем фирме 31. маја остале без посла. Од 15. јуна ниједна од њих месецима није могла да дође до својих папира и пријави се на тржиште рада и на тај начин оствари право на новчану накнаду.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:774986-СЕДАМ-МЕСЕЦИ-ОД-ЗАТВАРАЊА-ФИРМЕ-Хенди-угашен-радници-остали