Сељаци продају стоку да би могли да пререгиструју оружје

839

Закон о оружју задао је велике муке сељацима.

Власницима оружја Закон је понудио три варијанте, да пререгиструју оружје, да га врате, или да залију цев. Међутим, мештани куршумлијских планинских села кажу да било шта да одаберу, много ће их коштати.

Ове куршумлијске горштаке нови оружани лист коштаће више и од предвиђеног, јер за лекарско уверење морају да путују у Прокупље или Ниш, у Блаце на обуку, а чак у Крагујевац ако се одлуче на заливање цеви на оружју. Кад се све сабере, цифра је много већа. Без пушке, поручују сељаци, немоћни су да одбране стоку од вукова, који не презају да нападну и човека.

Живота Јевремовић (72) из планинског села Игриште, код Куршумлије, каже да у куршумлијским планинским селима, готово свака кућа има једну или више ловачких пушака. У питању су старији људи, који живе међу дивљим зверима у планинама, где им је ватрено оружје неопходно. Они сада морају да иду на обуку за руковање ватреним оружјем, да ваде лекарска уверења и то све у другим градовима, па ће их све то много коштати.

“За пререгистарцију једне пушке треба издвојити око 30.000 динара. А, где је пут до града, па у друге градове за разна уверења, потврде, прегледе, полагање. Моја пензија то не може да окрпи, па сам одлучио да продам свињу, коју сам утовио за клање, и да платим ту глобу”, рекао је Јевремовић.

Мештанин села Влахиња Милован Тодоровић (65) казао је да без пушке није сугуран у селу, његова пензија не може отплатити ни друге дажбине, а о пререгистрацији не може ни да размишља.

“Имам 15.000 динара пензију, недавно су ми повећали за 500 динара, а сада ми траже 30.000 динара за пушку. Таксу за телевизију нам повећали, а треба да живимо ја и супруга, да једемо хлеб и макар млеко. Како и на шта да расподелим пензију”, жали се Тодоровић.

Мештанин Игришта Слободан Урошевић (65) сматра да је Закон о оружју неправедан према сељацима, који једва састављају крај с крајем.

Грађани који поседују ватрено оружје до 5. марта би требало да замене оружне листове за нове биометријске. У супротном, следи одузимање оружја и новчана казна која је од 5.000 до 150.000 динара. Међутим, поједини медији најавили су да ће рок пререгистрације бити продужен за годину дана.

Бета