СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ АЛРМАНТНА: Нестаје лекова и хране!

284

СИТУАЦИЈА је тешка и неизвесна, јер понестају резерве хране, лекова и медицинских раствора. Теже болеснике пребацујемо у друге здравствене центре због недостатка лекова, а додатан проблем је и то што многи после изласка из болнице немају где да купе неопходне медикаменте.

Ово је у уторак, за “Новости”, рекао директор Клиничко-болничког центра у северној Косовској Митровици др Милан Ивановић.

Суморна слика из здравствене установе последица је тешких услова створених пре седам месеци, увођењем такса Приштине од сто одсто на робу из централне Србије и БиХ.

– Очито је да постоји намера Приштине да створи ненормалне услове за живот наших грађана и лечење пацијената. Предузимамо потребне мере, успевамо и даље адекватно да лечимо, али не знамо колико ћемо дуго бити у стању да то радимо – рекао је Ивановић и нагласио да су при крају и залихе горива за санитетска возила.

Према његовим речима, ситуација у здравству постаје алармантна:

– Надамо се да ће Приштина дозволити макар увоз хуманитарне хране и свих осталих потрепштина које су неопходне и болници, али и осталим системима, као и да ће они који су одговорни предузети одређене радње да се ова ситуација реши, а кривац за овакво стање је недвосмислено Приштина, чији је циљ етничко чишћење и севера Космета, и не бирају средства да то ураде.

У четири српске општине на северу Космета – Косовској Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку – и у уторак су сви објекти српских, горанских и осталих неалбанских привредника остали закључани, у знак протеста због такса, али и напада на превознике који су намирнице довозили алтернативним правцима.

Покушај премијера привремених институција на КиМ Рамуша Харадинаја да прикаже да му је стало до Срба је пропао. Наше становништво бојкотује производе које је камионима на север послала Влада тзв. Косова. Тако, нико није прилазио покретним продавницама под пратњом Косовске полиције, у насељу Бошњачка махала, на којима се налазило уље, шећер, со, флаширана вода и средства за хигијену.

Координатор ове акције, коју организује косовско министарство трговине и индустрије, Газменд Хоти истиче да “нема кризе на северу, јер грађани слабо купују производе које су понудили”.

– Било је мало заинтересованих, чекамо да се појаве купци. Засада нема проблема и остаћемо овде докле год буде потребно.

На констатацију новинара “Новости” да нема српске робе и да је можда то разлог слабе заинтересованости купаца, Хоти је рекао како “српских производа нема јер није плаћена такса, али има осталих страних производа”.

Председник Удружења привредника са севера Космета Радош Петровић са жаљењем констатује да већ два дана нема никакве реакције међународних представника, а из Приштине уместо воље за укидањем такса стижу провокације у виду слања камиона са робом:

– Нико Албанцима не брани да продају своју робу, али нека дозволе и нама нормалне услове да набављамо оно што ми желимо, а онда нека грађани сами одлуче код кога ће да купују и чије производе.

Засада нема званичне одлуке о томе хоће ли штрајк српских привредника бити настављен, али према сазнањима “Новости”, протест ће – потрајати.

Mилан Ивановић, директор КБЦ у Митровици

ЕПАРХИЈА: ПОМОЋ ПОД ХИТНО

ЕПАРХИЈА рашко-призренска упутила је апел свим епархијама СПЦ и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање помоћи. У саопштењу истичу да је таксама српском живљу на КиМ наметнут јарам:

– Дискриминација робе по пореклу, која нас подсећа на најмрачнија времена европске историје, представља најгрубље кршење људских права. Заједно са акцијом демонстративног паљења и уништавања српске робе пре неколико месеци, изазвано је вишеструко погоршање међуетничких односа и безбедности. Ситуација је алармантна, посебно за најсиромашније становништво, које нема начина да се снабдева скупљом робом са југа Косова нити да робу у мањим количинама купује изван покрајине. Наставак неодрживе ситуације утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва, што је очигледно и циљ приштинских власти, које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце. Чак је и фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици била пре свега позоришна представа.

Епархија је саопштила да ће на два пункта на северу, код Цркве Светог Димитрија у северној Митровици и манастиру Бањска у општини Звечан, доставити хуманитарне пакете из народних кухиња.

ХАРАДИНАЈУ КРИВ ВУЧИЋ?!

ХАРАДИНАЈ се на “Твитеру” обратио председнику Александру Вучићу:

– Драги Александре, позивам вас да не спроводите познати сценарио како бисте дестабилизовали север Косова. Лажна хуманитарна криза никада неће послужити као штит за ваше циљеве дестабилизације и ви ћете бити одговорни. Подржаћемо и заштитићемо своје грађане на северу.

Српска листа наводи да је врхунски цинизам када Харадинај председника Србије, осведоченог борца за мир, стабилност и српско-албанско помирење оптужује за дестабилизацију и лажирање кризе на северу КиМ.

НАВИЈАЧИ ДОНЕЛИ НОВАЦ

НАВИЈАЧКЕ групе из Србије и Републике Српске, њих 14, сакупиле су 16.840 евра помоћи и донеле новац у манастир Високе Дечане. Средства ће бити распоређена српским породицама на Косову и Метохији. Новац су прикупили навијачи из Београда, Добоја, Теслића, Приједора, Лесковца, Ваљева, Смедерева, Суботице, Пирота и Ужица.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:804040-СИТУАЦИЈА-НА-СЕВЕРУ-КиМ-АЛРМАНТНА-Нестаје-лекова-и-хране