Скупштина Србије: Усвојен сет закона из области образовања, као и Уговор о изручењу између Србије и САД

942

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне више закона из области образовања којима се омогућава увођење јединственог информационог систем у просвети.

Скупштина је усвојила измене и допуне закона о образовању и васпитању, о основама система образовања и васпитања, као и о ученичком и студентском стандарду.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је раније да јединствени информациони систем у просвети има за циљ да се заиста дође до укупног регистра свих установа, запослених и полазника.

Скупштина је усвојила измене закона којима београдска Математичка гимназија и новосадска гимназија “Јован Јовановић Змај” добијају статус установа од посебног значаја.

Усвојене су и измене којима се други страни језик у школама бодује бројчано, односно кроз оцену.

Мењање прописа предвиђа и промену имена Дефектолошког факултета који ће се звати Факултет за специјалну едукацију и и рехабилитацију.

Скупштина је данас усвојила и измене Закона о Српској књижевној задрузи, којим се омогућава финансирање те најстарија издавачка куће из буџета Србије, што до сада није био случај.

Уговор између Србије и САД о изручењу усвојен у Скупштини Србије

Скупштина Србије усвојила је Уговор између Србије и Сједињених Америчких Држава о изручењу који омогућава екстрадицију држављана који се терете за кривична дела за која је запрећена казна затвора дужа од годину дана.

Уговор ће се примењивати на кривична дела извршена пре и после ступања овог уговора на снагу, али уз дискреционо право извршног органа да одбије изручења у случајевима када су кривична дела почињена пре 1. јануара 2005, уколико нема довољно доказа или у случају да се преступ не третира као злочин у обе земље.

Уговор не дозвољава изручење уколико се оно тражи због политичког кривичног дела, а под та дела не спадају убиство, намерно угрожавање физичког интегритета, наношење тешких телесних повреда, киднаповање, теже кривично дело против полне слободе, злочиначко удруживање, као и кривична дела која обухватају постављање, употребу или поседовање експлозива, биолошког, хемијског или радиолошког агенса.

Споразум о екстрадицији је потписан током посете бившег америчког потпредседника Џозефа Бајдена Београду у августу 2016. године. У америчком Сенату усвојен је 26. јула 2018.

Уговор ће заменити Конвенцију о издавању криваца закључену између Краљевине Србије и Сједињених Америчких Држава, потписане у Београду, 25. октобра 1901. године и како је наведено у уговору примењиваће се на заостале захтеве сачињене по основу Уговора из 1901. године.

Амбасада САД је у среду саопштила да је Уговор ажуриран у односу на уговор из 1901. и унапређен како би омогућио Србији и САД бољу борбу против међународног криминала, укључујући и тероризам, различите облике насилних злочина, трговину дрогом, људима, сајбер криминал и прање новца.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/skupstina-srbije-usvojila-set-zakona-iz-oblasti-obrazovanja.html