СПАСАВАЊЕ ЕУ: Шта су то потписали Меркелова и Макрон (ВИДЕО)

981

АХЕН – Немачка канцеларка Ангела Меркел указала је на растући национализам у Европи и позвала на оживљавање прекограничне сарадње пошто су она и француски председник Емануел Макрон потписали нови споразум о француско-немачкој сарадњи, који обнавља вишедеценијско пријатељство две земље.

Уговор је својеврсна порука и подршка Европској унији ослабљеној растом национализма. Меркел и Макрон потписали су нови споразум у западнонемачком граду Ахену тачно 56 година од када су Шарл Де Гол и Конрад Аденауер потписали исторјиски Јелисејски споразум о помирењу 1963. године који је дао тон блиским односима две земље после сукоба завршених Другим светским ратом.

“Популизам и национализам расту у свим нашим земљама”, рекла је Меркел француским, немачким и европским званичницима окупљеним у градској кући у Ахену. Наводећи одлазак Британије из Европске уније и растуће тенденције протекционизма у свету, Меркел је рекла да међународна сарадња пролази кроз тежак период.

“Седамдесетчетири године, један људски век, од краја Другог светског рата а оно што изгледа само по себи очигледно поново се доводи у питање. Зато пре свега треба да постоји нова посвећеност нашој одговорности унутар Европске уније, одговорности коју имају Немачка и Француска”, рекла је она.

У сличном тону је говорио и француски председник Емануел Макрон који је указао на “растући бес” унутар европских друштава и притисак споља. Он је осудио “лажи” које преноси француска екстремна десница око данас потписаног новог француско-немачког споразума, преноси Франс прес. “Они који исмејавају или шире лажи наносе штету нашој историји и нашем народу”, рекао је француски председник у поруци упућеној онима који у Француској шире лажне информације о том уговору, као на пример да ће према њему Француска уступити Немачкој место сталног члана Савет безбедности УН.

Немачка канцеларка је поново потврдила жељу Немачке и Француске да се створи европска војска. “Нови споразум који предвиђа приближавање у области одбране треба да буде допринос стварању европске војске” рекла је Меркел. Она је поменула војну културу и заједничку индустрију оружја који су садржани у новом уговору.

Циљ уговора из Ахена је да се подстакне прекогранична сарадња на граници дугој 450 километара али такође да се побољша координација између две земље када је реч о суочавању с међународним проблемима као што су климатске промене и тероризам. У њему се предвиђа усаглашавање економске, спољне и одбрамбене политике две земље, као и заједничка парламентарна скупштина састављена од 100 француских и немачких посланика.

У једној клаузули споразма говори се о заједничкој одбрани у случају напада, налик на модел предвиђен у НАТО. Клаузула омогућава употребу заједничких средстава у случају терористичког напада, или сарадњу на великим војним програмима, попут оних о тенковима, или борбеним авионима.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:772943-СПАСАВАЊЕ-ЕУ-Шта-су-то-потписали-Меркелова-и-Макрон-ВИДЕО