Спољнополитички одбор Европског парламента тражи да се у случају кршења демократије, владавине права и људских права – суспендује претприступна помоћ земљама у процесу придруживања ЕУ

636

Спољнополитички одбор Европског парламента тражи да се претприступна помоћ земљама у процесу придруживања ЕУ правдено расподељује, али и суспендује у случају кршења демократије и владавине права.

“ЕУ фондови за земље које се желе да постану чланице Уније морају бити распоређени на фер основама и суспендовани у случају кршења демократије и владавине права”, поручили су посланици Европског парламета.

Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је у понедељак став о трећем Инструменту за претприступну помоћ (ИПА ИИИ).

У оквиру свог предлога, Европски парламентарци су укључили и одредбе о условљености, што значи да би се земље у процесу проширења које “скрећу са пута демократије, владавине права или људских права” суочиле са јасним последицама у смислу ЕУ финансирања.

“Европска комисија треба да суспендује или делимично обустави помоћ ЕУ у случајевима константног кршења једног или више критеријума из Копенхагена од стране земље у процесу приступања “, наводе у Спољнополитичком одбору.

У Европском парламенту подсећају да претприступни фондови ЕУ помажу земљама које желе да реформишу своје политичке, економске и правне системе у циљу припрема за могуће чланство у ЕУ.

“Посланици ЕП поздрављају чињеницу да би предложени програмски оквир за ИПА ИИИ био заснован на приоритетима и “принципу праведног учешћа”, пре него на принципу државних оквира.

То ће увести већу флексибилност у решавању растућих потреба партнера у проширењу и омогућити награђивање напретка и учинака земаља у процесу испуњавања критеријума за чланство у ЕУ”, пише у саопштењу Спољнополитичког одбора.

Чланови АФЕТ такође позивају власти у земљама у процесу проширења да учине више на подизању свести о фондовима ЕУ и пруже информације локалним медијима и широј јавности о томе шта Европска унија доприноси у овој области.

Коначна позиција Европског парламента која садржи мандат за улазак у преговоре са Саветом требало би да буде усвојена 2. марта на пленарном заседању у Стразбуру.

Да би постао закон, коначни текст ове уредбе мора бити договорен између Европског парламента и Савета ЕУ.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/spoljnopoliticki-odbor-evropskog-parlamenta-trazi-da-se-u-slucaju-krsenja-demokratije-vladavine-prava-i-ljudskih-prava-suspenduje-pretpristupna-pomoc-zemljama-u-procesu-pridruzivanja-eu.html