Стварање српског покрета на Косову и протести и штрајкови радника у Југославији

117

И. М.

СРЕДИНОМ осамдесетих година прошлог века Југославија и Србија биле су захваћене великим унутрашњим превирањима и протестима, економском и политичком кризом која је озбиљно уздрмала саме темеље система, снажно пољуљала већ одавно накривљену зграду југословенског федерализма и широм отворила врата за сукобе унутар политичке, управљачке номенклатуре, не само у равни међурепубличких и републичко-покрајинских односа, већ и унутар републичких и покрајинских олигархија.

Грађани на Косову, у Војводини, Црној Гори и централној Србији покренули су протесте током осамдесетих и одлучујуће допринели њиховом ширењу.

Протести су 1988-1989. достигли врхунац у “антибирократској револуцији”, у низу великих митинга и демонстрација индустријских радника, српског покрета са Косова, њихових савезника и других група, што је било праћено и узвратним протестима Албанаца.

АНТИБИРОКРАТСКА револуција се састојала од споја националних и других, потпуно различитих тема, споја који се испољио у различитим облицима у различитим републикама и аутономним покрајинама, као и током различитих фаза мобилизације.

Година 1988. је била година социјалних, економских и политичких сукоба, како у општинама, републикама и покрајинама, тако и на савезном нивоу. Учесници у протестима и њихови противници сукобљавали су се око српско-албанског питања и уставних промена, али и око социјалних и економских питања, производних односа, одговорности високих функционера и учешћа грађана у политичком животу, баш као и у другим државама Источне Европе.

Ови протести и демонстрације су имали драматичан ток и народни бунт је учинио да неславно сиђе с власти низ високих функционера. Упркос тим драматичним, далекосежним последицама, ови догађаји и њихове последице до данас нису целовито разјашњени.

Због тога је од изузетне важности књига “Антибирократска револуција” Небојше Владисављевића, редовног професора Факултета политичких наука у Београду, из које, у “Историјском додатку”, преносимо неке делове, и која особеном анализом доводи у питање досадашње доминирајуће, најчешће црно-беле представе тих сада већ давних, превратних догађаја.

Новости.рс