Стефановић са америчким колегом о унапређењу полицијске сарадње

919

ВАШИНГТОН – Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и државни секретаром за унутрашње послове САД Кевин Мекалинен разговарали су о унапређењу полицијске сарадње две земаље.

То је, иначе, био први састанак једног српског министра полиције са америчким државним секретаром задуженим за унутрашње послове, а након састанка они су потписали Меморандум о разумевању између влада САД и Србије о унапређењу сарадње у циљу спречавања путовања терориста и борбе против незаконитих миграција.

Овај Меморандум омогућиће бржу размену информација о мигрантима, али и онима који су повезани са потенцијалним тероризмом или криминалним активностима, што ће допринети већој безбедности две државе.

Стефановић је истакао заинтересованост за унапређење полицијске сарадње, посебно у области ирегуларних миграција и тероризма, а саговорници су разменили ставове и о јачању капацитета српске граничне полиције, као и конкретним активностима које могу допринети унапређењу обучености полицијских службеника МУП-а Србије на чему ће се, како су се сагласили, радити у наредном периоду.

Министар је америчког колегу упознао са конкретним активностима које је Србија предузела током великог прилива миграната у нашу земљу 2015. и 2016. године, истакавши да је наша земља увек поступала хумано према њима.

Како је невао, Србија се након рата на територији бивше Југославије суочила са неколико стотина хиљада српских избеглица, које су протеране са својих огњишта, те је тако била апсолутно свесна и позиције миграната који су углавном побегли из ратом захваћених подручја.

Нагласио је и да је српска полиција предузела многобројне мере у борби против кријумчарења и трговине људима, имајући у виду да се током мигрантске кризе ова криминална активност значајно повећала.

Стефановић и Мекалинен разговарали су о миграцијама као глобалном проблему и сагласили се да само заједничка сарадња и бржа размена информација може допринети већој безбедности Србије и САД.

Мекалинен је истакао да је ово добар корак напред у сарадњи наших полиција, али и да постоји доста простора за њено унапређење у наредном периоду, а поздравио је одлучност и спремност Србије да се бори против ирегуларних миграција, потенцијалног тероризма и организованог криминала.

Стефановић је Мекалинена позвао у посету Србиј, а током посете Министарству за националну безбедност САД српски министар је разговарао и са представницима националног контролног центра, који је саставни део Агенције за заштиту граница и царине САД. Представници тог центра упознали су Стефановића са њиховим радом и модалитетима могуће сарадње.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:794763-Стефановић-са-америчким-колегом-о-унапређењу-полицијске-сарадње