Стечај и у Атлас банци?

244

Б. РАДОСАВОВИЋ

У СЛУЧАЈУ стечаја у Атлас банци, Фонд за заштиту депозита има новца да исплати гарантоване депозите без проблема, као што је био случај и код Инвест банке Монтенегро, поручио је Предраг Марковић, директор Фонда за заштиту депозита, на консултативном саслушању пред Одбором за економију, финансије и буџет. Посланик ДПС-а Филип Вуковић оценио је да је стечај у Атлас банци известан.

На рачуну Фонда за заштиту депозита је 100 милиона евра. И то је новац који банке исплаћују Фонду као премију за осигурање од ризика. На располагању је и додатних 30 милиона из кредитног аранжмана са Европском банком за обнову и развој, навео је Марковић, и поручио да у случају увођења стечаја у Атлас банци не би било проблема да се исплате загарантовани депозити до 50.000 евра.

– Гарантовани депозити у овој банци износе око 93,5 милиона. То значи да би у случају стечаја у Атлас банци Фонд располагао са довољно средстава да покрије гарантоване депозите без повлачења новца из Европске банке за обнову и развој – категоричан је директор Фонда.

И док се Марковић нада да ће се наћи инвеститор за докапитализацију Атлас банке, посланик ДПС Филип Вуковић нема дилему да је стечај известан.

– Пошто ће она сигурно отићи у стечај, а сви избегавају да то кажу, и сви се надају да неће. Међутим после свих ових прљавштина и овог што чујемо о систему пословања Атласа, баш бих волео да видим ко ће да докапитализује ту банку и да каже да она може да опстане – прокоментарисао је Вуковић.

За посланика СД Бориса Мугошу упитно је колико је грађане, односно државни буџет коштао стечај у Инвест банци Монтенегро.

Директор Предраг Марковић је објаснио да је трошак Фонда уочи почетка исплате био око 10.000 евра за банке које исплаћују депозите и то све три заједно. Додаје да је било трошка за унапређење софтвера, те нових телефонских линија, али, категорично поручује.

– Депоненте ово не кошта ништа. Они дођу, подигну свој новац и то је то. Међутим, у ситуацији ако одлуче да тај новац пребаце у другу банку или у иностранство тај трансфер се плаћа, али то је искључива одлука депонента. Није било ни повлачења новца из државног буџета, јер ми новац убирамо од банака које уплаћују годишњу премију у четири једнаке рате – појаснио је први човек Фонда за заштиту депозита.

ГАРАНТОВАНИ ДЕПОЗИТИ ИМБ

НА консултативном саслушању пред Одбором за економију Марковић је саопштио да је до сада исплаћено 12,660 милиона гарантованих депозита Инвест банке Монтенегро или готово 57 одсто. Да је на рачунима и 730 депозита на којима су износи испод евро, те 1.855 са улозима до 10 евра. Поновио је и да је рок за подизање новца 36 месеци, односно да застара наступа тек након десет година.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:777070-Стечај-и-у-Атлас-банци